Къща с перфорирани тухлени стени


Два слоя перфорирана тухлена зидария обграждат тази двуетажна къща в Ханой, дело на виетнамското студио H&P Architects. Тухлената сграда се намира в предградията на града, които през последните години претърпяват значителна реконструкция. Домът е създаден, така че да накара жителите му да се чувстват като сред природата, въпреки че са в градска среда.

Според H&P Architects „структурата на къщата прилича на тази на пещера“. Тя е затворена от две тухлени стени, които се срещат на стръмни ъгли. Те са осеяни с малки и големи отвори, за да могат светлината и въздухът да проникнат в сградата. Двата слоя действат и като филтър за предпазване от яркото слънце, прах и шум от основните жилищни пространства, като същевременно допускат светлина, вятър и дъжд в други области на къщата.

Двойната „кожа“ също създава подобно на атриум прагово пространство. Простират се вътрешни балкони, остъклени стаи са с изглед към втората стена и растенията растат вътре в нея, защитени от пряка слънчева светлина. „Тухлена пещера обхваща верига от пространства свързани помежду си, като произволните отвори постепенно преминават от откритост / публичност към близост / неприкосновеност и обратно“, казват от студиото.

Някои от стаите, включително и помещенията за хранене, също имат големи капандури, които разкриват пълната височина на сградата. Дървени рамки на прозорци, тавани, стълби и мебели контрастират с тухлата, която се пренася през стените на вътрешните пространства. На покрива има засадена зеленчукова градина, която е била на мястото преди построяването на къщата.

„Комбинацията от„ затворено ”и„ отворено”създава разнообразни отношения с околностите и по този начин спомага за размиване на границите между вътрешните и външните къщи и улиците, човешкото и природното. Външната стена с височина 8,25 метра започва да с ъгъл навътре на около два метра нагоре, намалява общия обем и създава ъглова форма. Тази заострена форма помага и за отваряне на гледка към околността.

Къщата е построена за пенсионирано семейство, което се е върнало в града, за да бъде близо до застаряващите си родители. Приземният етаж е до голяма степен отворен план, разположен около двор. На това ниво големите перфорирани отвори създават връзка с улицата и чувство за отвореност. Докато се придвижвате нагоре по сградата, те стават по-малки, за да осигурят по-голямо уединение.

Източник: Dezeen.com

research symptoms