Къщите в португалски град са вклинени между местните морени


В покрайнините на испанската граница на Португалия,сгушен в планината лежи древният градец Монсанто – град, чиито къщи са сгушени между, около и върхумножество гигантски камъни-„морени“! Домовете и улицитена живописния град са интегрирани в пейзажа през вековете, оставяйки много от огромните скали непокътнати.

Монсанто седи на ръба на планината, недалеч от Серра да Естрела. Градът е с изглед към долината по-долу, предоставяйки невероятен изглед към региона. Древното население е издълбало десетки тесни улички и проходи точно между камъните. Тези тесни пасажи (които са точно толкова широки, че да може да мине едно магаре) водят жителите на града нагоре и надолу през скалите и през селото.

Древните жители на Монсанто не са се борили с камъните. Вместо това те са решили да изградят своите домове между гранитните блокове. Ака на практика къщите са построени, за да се настанят между природните форми на камъните. Много от жилищата са „натикани“ между морените, приемайки формата на скалите. Полукръгли покриви покриват извитите каменни колиби. Стълби водят нагоре и около всеки от камъните. Има дори отворени входове под някои камъни, които са по-големи от къщите, които ги заобикалят.

Това историческо селище все още изглежда така и е сякаш изтръгната от миналото. Районът е бил населен за първи път през 6 век пр. н. е. от Лузитанианите, които са го използвали като зашитено селище. Останки от лузитански замък от тази епоха все още си стои насред града. Много от домовете все още имат Мануелин – късно-португалски готически врати от края на 16 век.

Монсанто е красив, жив пример за това как хората са се приспособили така, че да се запази целостта на тяхната околна среда в продължение на стотици години. Така селото показва, че уважението към околната среда е древна традиция.

Къщите в португалски град са вклинени между местните морени
Гласувайте за тази статия