Кино от транспортен контейнер


Виждали сме транспортни контейнери, които се превръщат в къщи, в музеи, в мол, офис сграда, в наблюдателни кули, ресторант в Софияхотели и какво ли още не. Но не сме ви показвали как може от един контейнер да стане модерно и футуристично кино. Студиото  ScottWhitby направи първото в света кино, което се намира в карго контейнер. Архитектурната фирма е базирана в Лондон и креативен консултант преобразява контейнера в кино кръстено „Caution Cinema“, което потапя зрителите в доста фънки дух на кампания за здравето и безопасността на работници. В мобилното кино се прожектират филмчета, които дават гласност на проблемите с безопасността на работници по пристанищата.

За целта архитектурното студио работи с голям британски оператор, чиято цел е да създаде мобилно кино, така че да потопи присъстващите в специално изживяване, пресъздаващо забързаната и шумна обстановка по пристанищата. Избирайки именно контейнер за място на прожекциите, дизайнерите всъщност представят напълно нов елемент на изненада като превръщат интериора на контейнерав мистериозно и тъмно място, което предизвиква въображението. Посетителите влизат в помещението през дезориентираща пътека на зиг-заг, където няма никаква светлина и звук.

„Използвайки мултисензорно изживяване, посетителите са принудени да изпитат още по-голяма съпричастност и да излезат наистина променени – впечатлени от кампанията за безопасност. надяваме се, че това ще се запомни и че интервенцията и изживяването ще остане за дълго в паметта на хората.“, казват архитектите.

Всички вътрешни пространства на контейнера са покрити с пирамиди, играещи акустична роля. те са изработени от пяна и са подредени в шарки в син, черен и червен цвят. Така се създава една безшумна камера, а зрителите се фокусират изцяло и само върху филма, без странични влияния.

 

Кино от транспортен контейнер
Гласувайте за тази статия