Китайците си построиха екологичен курорт


Макар да разполагаме със страхотна природа, ресурси и трудолюбиви хора, ние предпочитаме да бетонираме, вместо да запазим девствената природа. В Китай, макар да е една от най-големите индустрии в света, все пак има някаква съвест, която се пробужда. Четирите къщички в курорта Naked Gallery са построени с помощта на комбинация от природни и рециклирани отпадъци. Архитектурно студио Xiaohui проектира комплекса като екологично чист район, който „включва 75%  устойчиви и възобновяеми материали, 75% рециклируеми материали и 75% работа на местни занаятчии“.

Дизайнерите използват местните камъни и почвата, изкопана от другите места в курорта, и бамбук изобилстващ в подножието на планината Моган, където се намира курортът. Материалите на кофража и гредите са събрани от отпадъчните материали на други сгради, което спомага за намаляване на образуването на допълнителни отпадъци и въздействието на върху природната среда.

Комплексът е изцяло построен от местни занаятчии,  използвали традиционни китайски строителни техники. Така не само се намалили да се разходите за строителство, а се е увеличила и ефективността на строителството. Всъщност транспортните такси и строителните отпадъци са намалени с 90% по време на строителния процес.

Източник: Inhabitat.com

 

Китайците си построиха екологичен курорт
Гласувайте за тази статия

placeholder