Когато градът покани морето на танц…


Държавата е Испания. Градът Бениндорм. Цветна ивица между небостъргачите и брега с извитите си форми впечатлява с творчески порив и усещане за ритъм. Със своите лъкатушещи линии това уникално съоръжение е находчив щрих към красотата на вълнистия бряг.


Бениндорм е един от най-модерните курорти на Испания. Градът е разположен в изключително красив средиземноморски залив, заобиколен от скалисти брегове. Красотата на Бенидорм е в плажовете: Плая Леванте (Playa Levante), Плая Пониенте (Playa Poniente), Мал Пас (Mal Pas), както и малкото уютно заливче  Cala del Tío Ximo.

През 2002 година консулът на Бениндорм и управата на Валенсия решават да вложат близо 10 млн. евро в реконструкцията на крайбрежната улица на един от тези плажове – Пониенте  (Poniente).

Проведен е конкурс за най-добро архитектурно решение, в който изискванията били да бъде направен визуален контакт между градския и морския пейзаж, да се подмени грубата фасада на приморската част от града и да се осигури красив и удобен подход от крайбрежната улица към плажната ивица.


Предишната крайбрежна улица на Пониенте, с дължина половин километър, е била паралелна на четирилентова магистрала и на няколко паркинга. През 70-те години на миналия век тя претърпява значителни изменения – ограждат я с тежка бетонна преграда  с височина 1,2 метра, която успява да закрие изцяло гледката към морето. Спускането към морето ставало по изградени стълби, които били разположени през интервал от 200 метра.

В новия проект на крайбрежната улица липсва предишната урбанистичност, а също така е разработена и нова логична връзка между небостъргачите и плажа.

Крайбрежната улица се формира от стени от бял бетон. Те разделят тераси, градини, стълби и полегати сводове. Изразителната геометрия на тези съоръжения се състои от вдлъбнати и изпъкнали повърхности, които стават и основа за отчетливо изразената модулна система. Вълнистите форми на отделните секции са запълнени от градински тревни площи и разноцветни мостчета.


По проект пътят е ограничен само в две части. Паркингът, който е разположен по продължение на цялата крайбрежна улица, е спуснат под земята. Освен това архитектите освобождават пространството от старите неудобни и неестетични стълби и на тяхно място слагат много повече и много по-удобни стълби, които свързват градската част с морето.


Ярките форми на крайбрежната улица, които извикват асоциации с шедьоврите на Антонио Гауди и Бурле Маркс, вдъхновяват и придават на крайбрежието на Бениндорм прекрасен и запомнящ се собствен отпечатък. Това е една прекрасна визуализация на идеята за силната, но плавна и естествена, прегръдка на града и морето в едно неразделно цяло.

 

 

Когато градът покани морето на танц…
Гласувайте за тази статия

Вашият коментар

research symptoms