Кои са най-зелените градове в света?


Макар в София да има вече „зелен“ билет за градски транспорт, то столицата ни е много далече от това да бъде определен като еко или „зелен“ град. Все отнякъде трябва да се започне, но кога и какъв резултат ще имаме, не се знае. И все пак по света хората живеят в съвсем друга атмосфера… и въздух.

Има голям спор за критериите и как точно даден град се измерва като „зелен“, но едно е сигурно – това има голямо значение за бъдещето развитие на големите градове. Последните усилия на Senseable City Lab на престижния MIT може да не доведат до решение на текущото разискване, но със сигурност отбелязват голям скок за това как може да се събират данните за градско планиране.

Под ръководството на Newsha Ghaeli, Treepedia е интерактивна платформа, базирана на карти, която измерва покритието на площта с дървета в градовете по целия свят. За разлика от други методи базирани на сателит, които разчитат на гледки за оценка на степента на зеленината, Treepedia използва алгоритъм, който може да сканира изображения на Google Street View и да определи какъв процент от тях са съставени от дървета. Крайният резултат от сканирането блок-по-блок на Senseable City Lab е неговият Green View Index (GVI), който „представлява човешкото възприемане на околната среда от нивото на улицата“.

От градовете, които са нализирани досега, Сингапур е най-зеленият град, спечелвайки GVI резултат от 29,3%. Следват Сидни и Ванкувър (при 25,9%). С GVI от 25,3%  базата на MIT в Кеймбридж показва, че Масачузетс е най-зеленият град в списъка на САЩ. За съжаление данните за много градове все още се обработват и макар да ни има на картата, не можем да видим София на кое място се нарежда в класацията, но смятаме, че няма да сме изненадани от резултата.

Докато разчитането на изображения от Google Street View означава, че Китай и Индия не могат да бъдат анализирани, използването на алгоритъм за събиране на този вид данни със сигурност разкрива вълнуващи възможности за бъдещето.

Ето и най-зелените градове в света:

  1. Сингапур (GVI: 29.3%)
  2. Сидни и Ванкувър (GVI: 25.9%)
  3. Кембридж (US) (GVI: 25.3%)
  4. Дърбан (GVI: 23.7%)
  5. Сакраменто и Йоханесбург (GVI: 23.6%)
  6. Франкфурт (GVI: 21.5%)
  7. Женева (GVI: 21.4%)
  8. Амстердам (GVI: 20.6%)
  9. Сиатъл (GVI: 20%)
  10. Торонто (GVI: 19.5%)

Кои са най-зелените градове в света?
Гласувайте за тази статия

placeholder