Кой поиска къщата в центъра на София бутната?


Точно преди една седмица в центъра на София рухна поредната старинна къща, която трябва да е под закрила на Министерство на културата. Тогава за събарянето съобщи актьорът Игор Марковски.

„Днес рухна (насилствено при това) къщата на Михайло Драгоманов. Тя едвам се държеше на краката си в центъра на София, на ъгъла на Христо Белчев и Иван Николаевич Денкоглу
Интересно дали ще се пръкне някоя стъклено чудо там или да?“, написа актьорът.

Къщата е била на украинския историк, философ и политик Михайло Драгоманов. Но защо къщата бе бутната? След новината за събарянето възникнаха много въпроси, които останаха без отговор.

Разписалият се за събарянето на постройката е арх. Влади Калинов от Дирекция “Контрол по строителството” към Столична община. Освен къщата на Михайло Драгоманов, арх. Калинов се е разписал и за събарянето на тютюнев склад в София. И двете постройки не фигурират в списъка на НИНКН, но въпреки това са носители на културна история.

Отново потърсихме арх. Калинов, за да изложи мотивите, довели до събарянето на къщата в центъра. Помолихме да отговори на въпроси, свързани с бъдещето на тютюневия склад в София. Очакваме отговор.

Снимка: Игор Марковски

Още по темата:

Канят се да бутат тютюнев склад в София

За проблемите на културнатото наследство и археологията

Кой се грижи за паметниците на културата?

Какво се случва с тютюневия склад в София?

Институциите нехаят за тютюневия склад в София

Кой поиска къщата в центъра на София бутната?
Гласувайте за тази статия