Колко често трябва да си перем дънките?


Има няколко въпроса на света, които събуждат някои от най-големите дебати и скандали на всички нива в обществото. Тези въпроси дори може да не са свързани с политика, спорт или икономика. Темата за прането на дънките е табу, също както да питаш някой колега каква заплата взима. А може би седите вечер в тъмното и се чудите кога да изперете дънките, колко още може да ги носите или вече ви се струват твърде мръсни?  В чест на официалния ден на пералнята на 15 април – GE Appliances разкриха резултатите от неотдавнашно проучване на 1 509 възрастни, които доброволно признаха, че носят джинсите си много пъти преди да решат да ги изперат..

Някога чували ли сте фразата, тези дънки са толкова мръсни, че могат да вървят сами? Повече от една трета от хората (37%) носят дънките си най-малко пет пъти, а 16% – седем или повече пъти, преди да се решат да ги изперат.

Ако се престорим, че всички сме много близки приятели, то може да се съгласим, че седем носения всъщност съвсем не е високо число. Дънките се цапат, дори и ако не копаеш с тях на нивата. Производителите на дънки настояват, че рядкото измиване е пътят към бъдещето. Главният изпълнителен директор на Levi’s Чип Берг е известен с това, че никога не пере дънките си. Той признава, че заглавията по медиите са малко подвеждащи, но идеята му е, че измиването на нещо трайно като дънковия материал след едно или две обличания е доста разточително.

Проучванията на Levi’s разкриват, че чифт дънки консумира приблизително 3500 литра вода в периода от производството им до  две години от началото на тяхната употреба, ако ги перете веднъж седмично, което означава, че само 4% от косумираната вода идва с производството и цели 46% след като потребителят започне да пере дънките у дома.

Най-добрият съвет на Берг за поддръжка и екологично почистване на дънките е да почиствате влокално мястото, ако видите петно и перете ръчно, ако започват да миришат. Ако трябва да ги пуснете в машината, най-добрият начин е студената вода и линейното сушене.

Това означава, че ако не си перете дънките през ден не би трябвало да ви кара да се чувствате гнусно, а да се радвате, че сте сред малкото разумни хора, които мислят за опазването на природата и планетата 🙂

Още по темата:

Идеи за старите дънки

Колко често трябва да си перем дънките?
Гласувайте за тази статия

placeholder