Колко вреден е шумът в града?


Звуковото замърсяване е „новият пасивен пушач“. Изследователи от университета в Ню Йорк провеждат петгодишно проучване на шума в града, за да разберат по-добре как звуците около нас оказват влияние върху здравето ни. Учените се съгласяват, че всичко над 50 децибела увеличава стреса, безпокойството, хипертонията и риска от инфаркт – това е същото ниво на звук като в тихо предградие. Сега експертите търсят начини да променят звуковия пейзаж и да намалят вредите нас общественото здраве, както направихме преди десетилетия с дима по заведенията и „пасивното пушене“.

До сега не са провеждани окончателни проучвания за промяната в нивата на шума в града, което прави това проучване толкова жизненоважно. Но въпреки че няма официални данни, все още има по-голям брой съдебни дела срещу шума и увеличаващия се брой на хора със слухови апарати. „Изминаха десетилетия, за да се образоват хората за опасностите от пасивното пушене. Може да имаме нужда от десетилетия и за да докажем влиянието на вторичния шум „, каза активистът Брадли Вите пред „Уошингтън пост „.

Политиците в САЩ имат да наваксват, що се отнася до замърсяването с шум. „Ние активно отричаме“, каза Рик Нейцел, директор на отдела за здравето на околната среда в Мичиганския университет. „Европейският съюз (ЕС) прие през 2009 г. регламенти, които определят нивата на шума до 40 децибела през нощта, за да „защитават човешкото здраве „, като същевременно ограничават непрекъснатия шум през деня до 50 децибела. В Съединените щати 97% от населението трябва да се бори с шума причинен от човека. Дори националните паркове са обект на силна човешка дейност като над две трети съобщават за значителни нива на шумово замърсяване, голяма част от които се дължат на самолети и промишлени дейности като сондажи. И така, какво можем да направим? За да се бори с тази нарастваща заплаха, Тексас тества специално изпъкнал бетон, който е способен да намали нивата на звука на магистралата с средно 5,8 децибела. Във Финикс повече от 200 магистрали са репаралирани със смес, която използва рециклирани гуми, за да създаде по-звукопоглъщащ път. Елхарт, Индиана наскоро одобри високи глоби за „силни и свирепи звуци“ като тези от мотори. Тези мото клубове, които реват през града, могат да вдигнат шума до 125 децибела“, каза Вите. 

research symptoms