Концертна зала на слънчева енергия в Чехия


Базираните в Ню Йорк Steven Holl Architects спечелиха международен конкурс за проектиране на нова концертна зала с 1300 места в Острава, Чехия. Създаден като „перфектен акустичен инструмент“, дизайнът има поразително съвременен външен вид със закръглено външно покритие от цинк, което е в драматичен контраст с Културния център Острава – модерна сграда в класически стил, която ще се припокрива от новата концертна зала. В допълнение към оптимизираната акустика, формата на новата сграда е проектирана да сведе до минимум енергийните нужди и залата ще бъде изцяло захранвана от слънчеви панели на покрива.

Строителството е планирано да започне през 2022 г., а новата сграда има приблизително формата на сълза като концертната зала е разположена отзад, за да я предпази от шума от градския трафик. Новият вход на крайбрежната алея се издига над върха на съществуващия Културен център и се свързва с ново осветено фоайе. Закръглената фасада е покрита с цинк с покритие срещу смоги прекъснато с тройно остъклени прозорци за предотвратяване на топлинните натрупвания. Покривът е покрит със слънчеви панели, а дъждовните води ще се събират от покривите на Културния център и новата сграда и след това ще бъдат използвани в градинско езеро, за да се създаде охлаждащ микроклимат.

Новата концертна зала ще изпълни десетилетната мечта на Острава да осигури по-подходящо място за филхармоничния оркестър Яначек, един от водещите оркестри в Чешката република. Конкурсът за концертната зала беше най-големият архитектурен конкурс в новата история на града. Церемонията по откриването на новата концертна зала и ремонтираната сграда на Културен център Острава е насрочена за 2024 година.

Източник: Inhabitat.com

research symptoms