Космат офис е изграден от стотици метли


Виждали сме доста примери за нестандартна архитектура, но тази „космата“ сграда е първата по рода си. Английското архитектурно студио 2hD Architecture Workshop създаде сюрреалистична структура, наречена „Мисия контрол“, която е изцяло облечена в кафяви косми и изглежда мистериозно лишена от всякакви врати или прозорци. Според архитектите косматата външност всъщност представлява композиция от 546 метли. Създадено като микро-офис и място за размисъл, работното пространство е разположено в градина в Нотингам. То е описано от архитектите като „упражнение по телепортация, предназначено да ни отнесе от ежедневието, да ни хвърли в друг свят,който е по-спокоен и съсредоточен“.

Постройката изниква на мястото на изоставен остъклен навес със същия размер. Mission Control е конструирана като  разширение на работното място на 2hD Architecture Workshop’s Home Office. За разлика от усещането за домашен офис, сградата функционира като изолационна камера за непрекъсната концентрация. Архитектите описват кратката разходка от домашния офис до новия микро-офис, на разстояние 4 метра, като важно „церемониално пътуване“, за да не се разсейват и да влязат в работен начин на мислене. 

„Ние построихме тази поръчкова конструкция като антитеза на“ пространство за съзерцание с гледки към ландшафта и вътрешно-външно пространство „“, казват архитектите. „За разлика от всички други, ние имахме нужда от почти монашеска обстановка, изолирана от физически контекст и където може да се потопим в съсредоточена умствена дейност.“

Съединените като пъзел части от естествени кокосови влакна покриват външната фасада на микро-офиса от 22 квадратни метра и създават визуално безшевна повърхност с добре скрита врата. „Косматият“ външен облицовъчен материал представлява шатрана конструкция с наклонен покрив, изработен от поликарбонат и снабден с работеща капандура, която вкарва естествена светлина и вентилация. Вътре, бял шперплат покрива стените и таваните, които са обвити с изолация от овча вълна. 

Източник: Inhabitat.com

Космат офис е изграден от стотици метли
Гласувайте за тази статия

placeholder