MAD Architects представиха органичен небостъргач


Архитектурното студио MAD Architects е представи интересна визия за Ню Йорк с въвеждането на East 34th – вдъхновен от природата небостъргач, предложен близо до Емпайър Стейт Билдинг. Концептуалните рендери за сградата, облицована със стъкло, наскоро бяха пуснати заедно с началото на изложбата „MAD X“ в Центъра Помпиду в Париж. Проектиран като визуален контрапункт на Емпайър Стейт Билдинг и твърдите линии на хоризонта, небостъргачът на MAD е „засаден като семе” и взима пример от живата архитектура.

Замислен като сграда със смесено предназначение,  East 34th е предвиденда се разпростре на площ от 485 квадратни метра и обхваща площ от около 11 150 квадратни метра с височина на сградата 232 метра, около половината от височината на Емпайър Стейт Билдинг. Високата сграда  ще включва търговски подиум на нивото на улицата с търговски и обществени удобства, луксозните апартаменти с общи помещения ще заемат горните етажи. В съответствие с философията на MAD Architects за ползване на природата във всички аспекти на архитектурата,  East 34th ще включва и просторен многоетажен атриум с обширна зелена стена като „бягство в природата“ от бетонната джунгла.

„Разположен в непосредствена близост до Емпайър Стейт Билдинг, който е заемал титлата за най-високата сграда в света за почти 40 години ,   East 34th е засадено като семе, покълнало в мрежата, издигащо се с мека вълнообразна повърхност, която предполага по-органична, жива архитектура ”, обясниха архитекти в съобщение за пресата. „Така дизайнът се противопоставя на традиционните небостъргачи, които демонстрират културното въздействие на властта и капитала в нашите градове. Оспорвайки подредените плочи и авторитета на една отминала индустриална ера, която се характеризира с хоризонта на града,   East 34th омекотява твърдия силует и въвежда диалог между модернистичния пейзаж и природата на Ню Йорк. ”

Опаковани в дълбока стъклена фасада, тънкият и извиващ се небостъргач е покрит със заоблена капачка. Моделът на East 34th е един от 12-те архитектурни модела създадени от MAD Architects, които в момента са изложени в Център Помпиду в Париж.

Източник: Inhabitat.com

MAD Architects представиха органичен небостъргач
Гласувайте за тази статия

research symptoms