Малка къщурка сред гората


Швейцарската архитектурна фирма Frundgallina преобрази малка планинска барачка в причудливо жилище, наситено с разнообразни отвори. Архитектите запазват външните размери на конструкцията, но пренареждат интериора като разделят плана на етажа на четири секции с размери около 8 квадратни метра всеки. Къщичката разполага с модерна система за събиране на дъждовна вода.

Хижата е построена почти изцяло от дъбови дъски. разположената вертикално грубо нарязана ела покрива екстериора, а вътрешните дъски , също заковани вертикално, са рендосани. На пода и таваните е подложено същото дърво. Тънък сгънат лист от неръждаема стомана образува покрива и е оборудван с система за събиране на дъждовна вода.

Интериорът, разделен на четири идентични обема, също е разделен на две нива, за да създаде седем отделни пространства, всяко от които е специално позиционирана, за да предложи гледка към природата. Някои от прозорците са достатъчно големи, за да служат като входове и затова къщичката няма официална входна врата, а по-скоро четири входа – по един от всяка страна на хижата.

„Тези“ стаи „са свързани помежду си чрез големи, средни или малки отвори, които позволяват една игрива, спираловидна разходка и гарантират възприемането на цялото вътрешно пространство като изолирани един от друг прагове“, казват архитектите. „На всяка страна от фасадата са изработени малък и голям прозорец, както и двойна врата отваряща се отвън. Скосението на стените на различни височини разкрива за посетителя принципа на вътрешната пространствена организация. “

източник: Inhabitat.com

Малка къщурка сред гората
Гласувайте за тази статия

placeholder