Мъж сам си построи магическа каравана от рециклиран материал


Стив Арийн е от онези хора, които превръщат всичко в злато. И под злато разбирайте магия. Със сръчност и всеотдайност, мъжът превърна обикновена каравана в истиско чудо от рециклирани материали. Стив е на 52 години и е работил като стюард, а сега той се е отдал на друго, още по-приятно занимание. Всичко започва с рамка на ремарке, което местен занаятчия помага да бъде изкована. После музата влиза в сила. Снабден с мебели по поръчка, седалка с кръгъл прозорец и готварска печка, цилиндричният Unity Wagon е на път да разтупти и най-ледените сърца.

Стив казва, че през последните няколко години работи на непълен работен ден във фермата „Янъит“. „Приятелите ми Майкъл и Лиза, заедно с помощта на доброволци от цял свят, вършат невероятна работа, превръщайки някога пресъхналото ранчо в буйна екологична ферма“, казва той. Така Стив решава, че ще помогне като построи малка подвижна структура, която да държи буболечки и змии на далече.

Стив обича криви структури, което има редица предимства. За него е въпрос на външен вид, усещане и „невероятната енергия“. Започвайки с облицовката от дървен материал, изхвърлен материал от местна мелница, Стив шлайфа и омазнява всяко парче ръчно. Той казва, че някои от най-лошите дъски в крайна сметка са най-красивите след малко нежна грижа, макар че прикрепването на изкривените парчета към стоманения скелет е понякога трудно. Името Unity Wagon е вдъхновено от начина, по който се събрани различните австралийски твърди дърва, всяко със собствена история. Двойната стена му позволява да създава кръгли изрези, които също служат като складово помещение и за осветление. Тези детайли, комбинирани с въжетата, дават на каравана нещо като морска естетика.

Стив нарича леглото си „оптимистично“. Обикновено то е оразмерена за един човек, но ако има компания,  може да го разшири като измъкне основата и добави няколко възглавнички. Това се отнася и за гостите. Тъй като караваната е паркирана във фермата, той се надява, че други хора ще могат да я използват с радост, а всички приходи от отдаването под наем ще отиват за образователни програми, или други, още по-„забавни структури“. Плъзгаща се маса излиза между две пейк, осигуряващи достатъчно място, за да се хранят заедно седем души, достатъчно за партия карти! Unity Wagon е построен за игра.  В един момент той се надява да вземе малкия си доми  на фестивали.

Unity Wagon не е предназначен за пълноценен живот. Стив може да използва печката за варене на вода и други основни неща, но няма тоалетна или баня. Малка слънчева система дава мощност за вътрешното осветление. Но тъй като неговият дом е малък и компактен, той не се нуждае от нищо друго. Всичко това му струва по-малко от 15 000 долара, като голяма част от парите отиват за квалифицираните майстори, които му помагат. Въпреки някои разочароващи моменти, Стив описва месеците, в които работи самостоятелно на открито като време за идеи, мечти и забавление. И това няма да бъде последното, което ще видим за него. „Макар че нямам интерес да работя в строителството, очаквам да изградя по-забавни структури, които да държат хората свързани с природата, интерактивни и разбира се … криви“., категоричен е той.

 

Източник: Inhabitat.com

Мъж сам си построи магическа каравана от рециклиран материал
Гласувайте за тази статия

placeholder