Мъж си построи енергийно ефективна хобитова къща


Много от животи са променени от филмите „Властелинът на пръстените“, но  Джим Костиган отива на съвсем друго ниво като е изгражда свой собствен дом, вдъхновен от сагата. Той работи в строителния надзор в Ню Йорк и прекарва повече от шест години заедно със семейството си в изграждането на енергийно ефективната къща с извита форма и буен зелен покрив, на който дори Билбо Бегинс би завидял.

 

“ Мислех, че това е най-готината къща, която някога съм виждал“, споделя Костиган за първия път, в който е видял къщата на Билбо Бегинс във филмите. „Архитектурно, помислих си, че тази къща във филма е била наистина добре направена, че е наистина оригинална. Задните кривини, всичко за нея бе уникално.“, допълва той. Въпреки че Костиган е прекарал по-голямата част от кариерата си в небостъргачите на Манхатън, той решил да пресъздаде очарователния дизайн в близост до града, с къща, която сега нарича Hobbit Hollow.

 

Нещо повече, амбициозният строител не само пресъздава известния дом на хобитите, но и го превръща в защитена от земя пасивна къща. Още от самото начало целият проект е интегриран с енергийно ефективни детайли, включително конструкция без топлинни мостове, която осигурява плътно изолирана обвивка, както и трислойни термични прозорци и вентилатор за възстановяване на топлината.

 

Домът лежи върху бетонна основа и е разположен на площ от  140 квадратни метра. В дизайна са включени различни творчески характеристики, които показват неговото внимание към детайлите, както и ангажимента на собственика към енергийната устойчивост. Къщата е облицована с естествен камък и има красив зелен покрив. Когато се стигна до поставянето на кръглата врата възниква малък проблем, защото те не отговаря на стандартите за пасивна къща. Работейки по проблема, Костиган решава да сложи червена рамка, която скрива правоъгълната врата.

 

Във вътрешността на дома, високият извит таван придава дълбочина на пространството. Изобилието от прозорци и капандури във всяка стая, с изключение на банята, наводнява интериора с естествена светлина. Допълнително към чара се явяват и  разнообразните геометрични форми и модели, които семейството отпечатва в бетонния таван. Като допълнителен жест към любимите филми е меч-реплика, който виси над каменната камина, подарък на Костиган от синовете му.

Разположен в Паулинг, Ню Йорк, къщата има две спални с две бани и се намира в 1,7 акра естествена гориста местност и има красив заден двор. Оттам, семейството и посетителите се наслаждават на звуците на шумящ поток, който води до приказен водопад и езеро.

Източник: Inhabitat.com

 

Мъж си построи енергийно ефективна хобитова къща
Гласувайте за тази статия

placeholder