Михаил Владимиров: Има фирма, която имитира нашите HPL плоскости и ги предствя като FunderMax

FunderMax няма офис в България


Интервю Ани ДАМЯНОВА

Скъпи приятели, представям ви Мишо Владимиров, Area Sales Manager на FunderMax за България, Косово и Македония. Един много усмихнат и позитивен човек, зодия Риби, което означава, че е и доста чувствителен, но аз не го забелязахJ Излъчването му е сериозна комбинация от бърз ум, трезва преценка, осъзнати качества и най-вече умение да използва всичко това в подходящ момент. Хапваме сладко сладолед, но си  говорим сериозни неща.  Преди месец той ми беше споделил един проблем, който FunderMax среща на нашия пазар и аз инициирах това интервю, за да можем да предпазим клиентите им.

Мишо, разкажи с няколко думи в какво се състои  проблема, който имате с т.н. фирма „Фундер Макс България”?

Проблемът е основно за инвеститора или за клиента, защото той си мисли, че купува продукт FunderMax, а всъщност това не е продукт на FunderMax, а евтина имитация продадена на сравнително висока цена.

В света има две водещи фирми за производство на HPL или т.н „компакт“ плоскости, едната която е FunderMax GmbHq Austria , всички останали ги следват и може да се каже, че т.н. „Фундер Макс България”, която няма нищо общо с нас (не е наша дъщерна фирма и не е наше представителство), представя продукт, произведен неизвестно къде,  имитиращ нашия и използва нашето име.

Искам да направя едно уточнение отностно търговските наименования:

  • HPL – декоративни ламинати с дебелина по–малка от 2мм, с декорация от едната страна.
  • 1
  • Compact Interior – декоративни ламинати с дебелина повече от 2 мм, с декорация от двете страни и черно ядро.
  • 2
  • Compact Exterior – декоративни ламинати с дебелина повече от 2 мм, с декорация от двете страни и кафяво ядро, също така обработени с акрилен полиуренатов лак.
  • 3

А какво означава FUNDERMAX?

Fundermax e част от австрийската групата Constantia Industries. Тази група включва няколко компании, работещи в различни области с приблизително 4300 служители и годишен бизнес оборот от над 1 милиард евро. Това са „Isosport” – производство на ламинати за спорта, „Isovolta” – производство на технически компоненти за изолации, която има фабрики във Винер Нейдорф и Букурещ, „Isovoltaic”  разработва и произвежда компоненти за  алтернативни източници на енергия, „Fundermax” производител на компактни и ПДЧ плочи.  Има няколко завода в Австрия – Wiener Neudorf – Compact и HPL, Neudörfl – завод за сурово ПДЧ, Sankt Veit – заводи за ламиниране на ПДЧ и производство на биофазер.  „Fundermax” е с около 1000 служители с оборот от около 400 милиона евро годишно.

Има ли как да дадем някакви конкретни параметри или да кажем какво да гледат фирмите, когато търсят и когато им предлагат да купят HPL и Compact?

Най-лесният начин, ако имат някакви съмнения, когато някой им предлага HPL и/или Compact  е да се свържат с мен, аз съм Area Sales Manager на FunderMax за България, Косово и Македония, веднага ще съдействам. В България има няколко фирми, които са наши контрагенти и само те предлагат FunderMax на българския пазар. Това са „Вента Груп”, „Интериор–И”, „ЙАФ България”, „Алумина Елит 2003”, (която е наш индустриален клиент) и фирма „Салекс”, която основно дистрибутира нашите плоскости от дървестни частици (т.н. ПДЧ)  Ако пък вече са го поръчали от друга фирма  и материалите са при тях, на всеки отделен артикул има етикет с партиден номер. По този номер ние  можем да проверим кой клиент го е поръчал, даже за кой обект. Ако няма такъв етикет, не е FunderMax. Нашите клиенти трябва да знаят, че „Екстериорният компакт“ (Compact Exterior) на FunderMax е винаги с кафяво ядро, обработен е с лак за  UV защита и е с клас на горимост B-s2,d0 като е винаги с един и същи декор от двете страни. От скоро на пазара предлагаме и екстериорен продукт с клас на горимост A2-s1, d0, също двустранен и с UV защита, но със сиво ядро. „Интериорният компакт“ на FunderMax е винаги с черно ядро, като може да бъде с и без UV защита и с класове на горимост D-s2,d0 и B-s2,d0 и B-s1,d0, също така винаги с един и същи декор от двете страни. Предлага се и с бяло ядро (отговорящо на нашия декор 0085), като по принцип се използва основно при производството на мебели.

Със сигурност може да се каже, че продаваните HPL и Compact продукти от т.н фирма „Фундер Макс България”, не са производство на FunderMax GmbH, Austria.

3e7326ee-d6c4-4815-99fd-9640879979c3-original

А цената би ли могла да бъде ориентир?

Не, защото цените им са близки до нашите. Даже наскоро имаше доста запитвания към нас за цени и мостри, за да си актуализират цените:) Но FunderMax GmbH, Austria дава цени само на оторизираните си партньори. (изброени по–горе) Те от своя страна работят в тясно сътрудничество с инвеститорите, архитектите и инсталаторите.

 

 

fundermax-werk-wiener-neudorf

 

От кога работиш за FunderMax и как стана това? Какво те привлече в този бранш?

От началото на 2014 г . съм във FunderMax GmbH. В строителния бранш попаднах случайно. В обява за работа през ’99 година  Търговското представителство „Рехау Австрия” търсеха  търговец , с немски език, за  едно от техните направления „Индустриални програми”. Кандидатствах и ме взеха на работа.

 

4452-ternberg-eurospar-auth-3

Какво си завършил?

УНСС със специалност Стопанска логистика, което няма нищо общо с работата ми. Така от септември ’99 до 2012 г. бях в „Рехау”. След това бях представител на няколко немски фирми  производители на продукти за за мебелната промишленост и през 2013 г. от FunderMax GmbH, Austria направиха контакт с мен и в последствие ми предложиха да започна работа при тях в отдела за Централна и Източна Европа, като отговарям за пазарите в България, Македония и Косово.

В какво точно се състои твоята работа?

Освен маркетинга и продажбите за тези три пазара – България, Косово и  Македония, в задълженията ми влиза и работата с архитекти и инвеститори,  подпомагането на търговските ни партньори, планиране на пазарите и т.н.

Забелязваш ли да има развитие на  пазара за HPL плоскости последните години?

Да, ръстът е значителен.

fmx-3

 

На какво се дължи това?

Дължи се, според мен, на нашата добра работа. Както и да звучи, означава, че сме се справили добре.

Какво е приложението на Compact панелите?

Както преди малко казах, че Compact панела е интериорен и екстериорен, екстериорният е за фасади и мебели за външно използване и изобщо за екстериорни приложения, а интериорният е за приложение в затворени  помещения като се използват за производството на преградни стени, стенни облицовки, ламперии, врати, шкафове и т.н. Тоалетните кабинки се правят с такъв продукт. Материалът е изцяло хомогенен и водонепромукаем. Той е топлоустойчив и много подходящ за кухненски плотове. Имаме и специални разработки, които са устойчиви на киселини и разтворители и се използват в помещения, където има „агресивна“ среда, като лаболатории и т.н.  Другите „работни плотове“ могат да се издуят, да прегорят, да изгорят, да се разлепят… с плотовете от „компакт“ на FunderMax това няма как да се случи.  Единственият водоустойчив и термоустойчив плот е изцяло от HPL. Този материал не се кантира, не се запечатва и т.н.

 

img_0035

Разкажи ми какво предствлява HPL?

Това са слоеве хартия, импрегнирани с фенолни смоли. След това са пресоват под високо налягане и висока температура. Следва лаковото покритие, което го предпазва от UV лъчите. Има доста сгради в София и България, които не са правени с HPL от FunderMax и сега изглеждат доста тъжно, именно заради ниското качествато на използвания продукт. За съжаление, инвеститорът се е ориентирал единствено по цената или е бил подведен от търговеца на този продукт. Такива сгради компрометират HPL (компакт) панела.

 

fmx-1

 

Какло години е гаранцията на FunderMax?

Минимум 30 г, защото първите фасади са направени преди 30 години. На практика първите обекти са правени още през осемдесетте години. В Австрия FunderMax е безпорен лидер на пазара, а в световен мащаб е на първите позиции.

Ти търговец ли си повече или администратор?

Търговец, но и администратор, когато се  налага.

Кое е най-важното качество на търговеца?

Личния контакт с клиента.

 

fmx-2

 

Да, но, ако той вече има интерес, ясно е, че ще го купи.

Не, защото има много като мен. (Смеем се, защото и двамата знаем, че конкуренцията в търговията е голяма и само интереса към продукта не е достатъчен, за да се продаде.) Важно е твоето собствено излъчване, присъствие, знания, убедителност. Няма формула, разбира се, добрият търговец просто знае кога какво да направи. Той го носи, то е някъде в него.

Има ли точка на пречупване, когато водиш разговор с инвеститор, усещаш ли я?

Мисля, че инвеститорите в България са много наплашени, да не ги излъже някой и точно затова те винаги търсят ниска цена. Много е важно да спечелиш доверието им. FunderMax не е евтин продукт и това е ясно още в началото. Ние не продаваме на всяка цена. Но всеки, който го е ползвал, знае, че при нас няма грешка. Нашите продукти са еталон за най–високо качество.

А как разбираш, че инвеститорът е качествен?

Това е много трудно. То е като в любовта – или има химия, или няма. Когато хората се харесват, в случая, когато инвеститорът наистина харесва продукта и знае качествата му, за него е важно да го има, той прави необходимото, защото това носи добавена стойност на неговата сграда. Но в основата на всичко е търговеца.

sg_28-07-2015-259

Какви сгради се правят в България с HPL?

HPL може да се използва за всякакви сгради – жилищни, административни, търговски центрове, училища. В България се използват в административни сгради, например фасадата на „Европейския колеж по Икономика“ на Гара Искър е направен с такива плоскости, „Музейко“ също, фасадата на „Гранд Хотел Поморие“ и много други знакови сгради в София и България.

Кога ти е било най-трудно?Лесно ли се адаптираш?

Не съм срещнал особени трудности в работата си.  Лесно се адаптирам. Може би защото все пак съм в същия бранш, познавам пазара, имам контакти.

img_8807_a

С кого по-лесно се работи с архитекта или с инвеститора?

Архитектът е винаги позитивен. Може би защото с него не говориш за париJ Търговските ни партньори имат основен контакт с инвеститора. Те са хората, които преговарят с тях, ние само ги подкрепяме. Те, разбира се, споделят с нас цялата информация и ние знаем всеки един обект. Тук е мястото да кажа, че FunderMax GmbH, Austria няма офис в България, няма български адрес, само австрииски контакти. Така, че по отношение на проблема, за който вече говорихме, това също е може да се има пред вид  – FunderMax няма български адрес.

Ние сме в средата на годината, но все пак можеш ли да кажеш какъв е оборотът на FunderMax?

За миналата година мога да кажа, че продажбите на компанията са за над 400 млн. евро.

На фона на тази крехка мирна ситуация в Европа пък и в Турция, как смяташ, би ли се отразило това на бизнеса и в частност на вашия тук в България?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ако България се намеси в някакъв конфликт, да. Ако не бъде намесена, няма опасност за бизнеса. Аз лично, не мисля, че има някаква голяма разлика между напрежението сега и напрежението „изток –запад” през 80-те години.

Сега има атентати къде ли не!

Да, така е! Винаги е имало страх от някаква евентуална война. Но ние тогава бяхме от другата страна, а и нямахме толкова информация.

fundermax-werk-wiener-neudorfl

Разбрах, че си човек, който не се стресира лесно, но какво може да те изкара извън равновесие?

Много неща, но сега не мога да конкретизирам. Какво те изкарва теб извън равновесие?

Глупостта, особенно, когато я виждам на едно място в големи количества. Всеки може да си позволи понякога да постъпи глупаво или да каже някоя глупост, защото, ако не загубиш ума си в определени ситуации, значи няма какво да губиш!:)))) Но сега не говоря за тази сладка глупостJ

Да, глупоста и мен ме ядосва, но простотията е по-страшна. Простотията на околния свят.

Да и това. Те са свързани. Бедността също много ме влудява, защото нищо не мога да направя…Всъщност мога, но не за всички.

Позьорството също ме дразни много.

Ако се налага да избираш къде би избрал да почиваш?

Ако отпадне, позьорството, простотията и глупостта, ще избера България.

20160907_123907

Какво си пожелаваш в личен план?

Здраве и късмет. Имаме ли късмет, имаме здраве, имаме всичко. Спя спокойно и искам да е все така. С годините започнах да гледам по-философски и ако преди за някой неща, които не са се случили, съм обръщал света, докато не станат, сега си мисля първо има ли смисъл да обръщам света и чак тогава го правя.

 

Mihail Vladimirov  

Sales CEE
Area Sales Manager BG/FYRM

 FunderMax GmbH Tel.:
 Klagenfurter Straße 87-89 Fax: +43 5 9494 71640
 9300 St. Veit/Glan Mobil: +359 888456253
 Österreich E-Mail: Mihail.Vladimirov@fundermax.biz
 www.fundermax.at showroom.fundermax.at
Михаил Владимиров: Има фирма, която имитира нашите HPL плоскости и ги предствя като FunderMax
4.3 (86.67%) 3 глас(а)