Модерен дървен дом се сглобява за 2 дена


Borren Staalenhoef Architecten BV bna създаде този зашеметяващ дървен дом на отдалечения холандски остров Vlieland. Сгушена в подвижния пейзаж, елегантната структура се издига от дюните с величествен асиметричен черен покрив. Het Kulkje Vlieland е построен на място само за два дни и е проектиран да се слее в околната среда и да издържа на екстремното време, което често се среща на острова.

Като се има предвид деликатната природа на пейзажа, строителният процес е предизвикателство за архитектите. Освен това проектът трябва да преодолее и няколко законови граници, тъй като в района вече не са разрешени нови строежи. Между 1930 и 1970 г. около тази част на острова са построени 200 ваканционни къщи, но по-нататъшното строителство е било ограничено, за да се защити местната природа. Съответно, архитектите трябва да разрушат съществуваща структура, за да създадат нова, но също така трябва да зачетат ограничените конструктивни параметри на предходната структура.

За да намали отпечатъка си върху природата, дървената конструкция е произведена изцяло извън строителната площадка. След като всички парчета са били на място, целият процес на изграждане отнема само два дни, за да се изгради, което е шокиращо предвид неравния терен.

Триетажният дом разполага с просторна всекидневна на първия етаж, която е заобиколена от остъклени стени, за да осигури красива гледка към природата от всеки ъгъл. Спалните са разположени на последния етаж, което води до голямо таванско пространство предназначено за офис или стая за гости.

В сърцето на дизайна лежи най-ниското ниво на дома, което е потънало под нивото на дюните. Това „скрито“ ниво на дома почти не може да бъде видяно отвън. Но веднъж като се влезе вътре, пространството е наводнено с естествена светлина и осигурява изглед към дюните.

 

Източник: Inhabitat.com

Модерен дървен дом се сглобява за 2 дена
Гласувайте за тази статия

placeholder