Модерните модулни системи достигнаха и до Румъния


Неотдавна ви разказахме за проекта на Pam Consult Consortium, посветен на модулните системи или т.нар. сгради от контейнтери. Тук можете да си припомните за какво става въпрос, а ние сме горди да ви съобщим, че иновативният проект на столичните архитекти достигна и до Румъния. Сайтът romaniajournal.ro разказва за участието на студиото на експо tIMOn в Букурещ и ето как описва българската идея.

Българската компания Pam Consult Consortium представи иновативна и до голяма степен евтина концепция по време на пролетното издание на експо за недвижими имоти на tIMOn. Събитието се проведе в изложбените зали на площад Constitutiei в румънската столица Букурещ.

Става въпрос за жилища, построени от използвани корабни контейнери. Те ще съдържат общо 100 апартамента с по две стаи, като ще бъде разположен на пет етажа, посочва zf.ro.

Въпросните апартаменти, изградени от използвани корабни контейнери, ще се разпрострират на широчина от 27 квадратни метра всеки, а цената ще достига 12 000 евро за всеки. Сградите, които също така ще включват и наличието на асансьор, ще покрият общо 3,200 квадратни метра и са оценени на 1.2 милиона евро. Цялостната конструкция може да приюти около 350 души.

Докато средната консумация в Румъния е около 180 киловат/час на година, проектът на Pam Consult Consortoium ще бъде в състояние да се „вмъкне“ в граница до 80 киловат/час годишно. Разликата може да се забележи силно в сметките за ток на жителите.

Сред много предимства на проекта е издръжливостта, пожарната безопасност и малкото средства, нужни за поддръжка. Важно предимство на къщите контейнери е и фактът, че те поддържат екологичния баланс на планетата.

Къщите контейнери могат да се похвалят и с инсталирани системи, проектирани да съхранят възможно най-много енергия като т.нар. „зелени покриви“ и системи за събиране на дъждовната вода.

research symptoms