Модулна къща расте на височина и ширина


Дизайнерското студио Precht обедини усилията със старт-ъп компанията за малки къщи Baumbau, за да проектират Bert – малка модулна къща, която се очаква да се появи на пазара през пролетта на 2020 година. Това е една уютна сграда с минимален отпечатък върху околната среда и с възможност за независимост от ток и вода благодарение на вградено слънчево и водопречиствателно съоръжение.

 

Bert включва разнообразие от естествени материали, а не студен бетон и стомана. Построена с дървена конструкция с облицовани с тъкани интериори, дървесната къща имитира формата на дърво със заоблено тяло и кафяви „люспи“, които имитират листата на дърво. Така сградата се прикрива добре в околността. Големи стъклени отвори потапят посетителите в гората. Като модулна структура, всички части на Bert ще бъдат предварително произведени във фабрика и ще бъдат сглобени на място, за да се намали въздействието над ландшафта.

“Напълно осъзнаваме, че архитектурата е сериозен и дълбок занаят с дълга култура и традиция”, казва дизайнерският екип в изявление за пресата. „Това се вижда, когато рхитектите намират референция за нашите проекти в областта на изкуството, философията, литературата или природата. За този проект се допитахме до изкуството. Но не в Микеланджело или Дали. По-скоро погледнахме анимационни герои от Улица Сезам или Миньони. Имахме игрив поглед към този проект и искахме да създадем по-скоро уникален характер, отколкото конвенционалната сграда. Причудлив вид, който става част от дивата природа на една гора. Мислим, че тази странност може да създаде чувства и емоции. И може би това са атрибути в архитектурата, които липсват в наши дни.“, се казва още в изявлението.

По подобие на малките домове, Bert предлага всички основни нужди на четири етажа. Входната и основната жилищна площ са разположени на партерния етаж, спалня и кът за сядане на втория етаж, кухнята и трапезарията с втора спалня на третия етаж и банята на последния етаж. Като модулна структура, дървената къща Bert може да бъде персонализирана според спецификациите на купувача, за да се стане по-висока или по-широка с нови модули, което я прави идеален избор за инвеститорите в еко-хотели. Най-малката структура на Bert започва от 120,000 € и се очаква да се появи на пазара в началото на следващата година.

Източник: Inhabitat.com

Снимки: Studio Precht 

Модулна къща расте на височина и ширина
Гласувайте за тази статия

research symptoms