Офис в телефонна кабина?


 

Финландска компания създава мобилни офис пространства, които могат да бъдат достатъчно удобни за един или двама служители. Дизайнът на продукта се предлага в различни форми и размери.

Всеки, който е бил част от голям офис знае какво разсейване предизвикват колегите и до колко сериозни последствия може да доведе то. Какофонията, която създава работния процес в споделеното пространство, от разговорите на завишен тон до суматохата около обяда, биха могли да бъдат истинско предизвикателство пред продуктивността. Нещо, което може би изпитвате в момента, докато четете това.

 

 

Оказва се, че според резултатите от изследване на учени от Университета в Сидни, шумът в офиса може да бъде най-фрустриращият фактор за 50% от служителите, чийто ефекти се усещат и след приключване на работния ден. Нещо повече, Oxford Economics – независима консултантска фирма, твърди, че около 53% от трудещите се в офис се оплакват от суматохата, съпътстваща работната среда, тъй като тя драстично намалява удовлетворението от професията им.

Тези открития, както и самите условия в офис пространствата, подтикват основателите на технологичния старт-ъп Framery да създадат устройствено помещение, което да разреши проблемите. Иронично, често се оказва, че решението на съвременен проблем може да бъде намерено в по-прости механизми от миналото. В случая става дума за телефонната кабина.

 

 

Звукоизолираните кабини предлагат спокойната атмосфера на персонално и удобно работно пространство лишено от непродуктивен шум и стрес. Кабините, уподобяващи телефонните преди десетилетия, са оборудвани с плот за маса, регулируем стол, електрически контакт, както и LED осветление. Интегрирана въздушна вентилационна система осигурява на служителя да остане на комфортна температура дори при използване на помещението за дълги периоди от време.

След продажбата на 2800 кабини през 2016 г., Framery е поставил висока цел за продажба на 8000 кабини през 2017 г..

 

Източник: architecturaldigest.com

Офис в телефонна кабина?
Гласувайте за тази статия