Московски: До месец рестартираме концесията на софийското летище


До месец се очаква да приключат анализите на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие за концесията на летище „София“. Това съобщи в „Денят запoчва“ по БНТ министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Според него след края на анализите процедурата за концесията на столичния аеропорт ще бъде рестартирана.

„До края на годината се очаква да бъдат погасени голяма част от дълговете на БДЖ“, допълни Ивайло Московски.

„Говоря в голямата си част. Иначе такова дружество няма как да няма задължения. Но в по-голямата си част просрочените задължения на дружеството да успеем да ги заплатим.

Паралелно с това да стартираме и процедурата за доставка на нов подвижен състав. Предварителните прочувания, които направиха колегите с три университета показаха едно ниво на подвижен състав, което трябва да бъде закупено, като първа стъпка. Те са разпределени – регионални, интерситита, крайградски влакове“, уточни министърът.

„Политическата обстановка в последния месец е изключително динамична. Един от основните приоритети за развитие на региона е свързаността – не само транспортна, но и дигитална. Искаме да ускорим развитието на дигиталните технологии. Освен концепцията за 5G интернет, ще се опитаме и да завършим някои други оптични мрежи. Това коментира още министър Московски.

„В България сме в много напреднала фаза за изграждането на коридор номер 8, надяваме се и колегите в Македония да работят по същия ускорен начин, както колегите в Албания. Тези проекти съвпадат с пътната карта, която Брюксел разписа за 5G интернет. Досега всяка държава развиваше сама своя радиочестотен спектър. България е доста закъсняла в това отношение, но се надяваме процедурите за ускоряване да приключат по бързо“, допълни транспортният министър.

„Проектът за тол-системата ще осигури достатъчен ресурс, за да може инфраструктурата да се финансира. За жп инфраструктурата ще търсим варианти, има сериозен интерес. Надявам се, че с по-гъвкав подход ще може да осигурим стабилно и устойчиво развитие за всичките ни проекти“, добави Московски.

Агенция КРОСС

Московски: До месец рестартираме концесията на софийското летище
Гласувайте за тази статия

placeholder