MVRDV завърши жилищна сграда за 5000 човека


Жилищен комплекс се издига като планина в индийския град Пуна – един от най-бързо развиващите се градове в страната. Сградата съдържа 1 068 апартамента, в които се помещават приблизително 5 000 души в една сграда. Завършен като първият проект на MVRDV в Индия,  Future Towers цели да промени начина, по който живеят хората в региона. Смесването на типовете апартаменти има за цел да насърчи взаимодействието между различните жители, които идват от различни среди, като в същото време поддържат цените на жилищата конкурентно ниски.

Създаден като част от Amanora Park Town в покрайнините на Пуна, Future Towers се състои от апартаменти от 45 до 450 квадратни метра. Въпреки удивителната си планинска форма, дизайнът на огромната сграда беше основно оформен чрез изследване на индийските жилищни стандарти и културни очаквания. Например, плановете на етажите на сградата включват принципите на Vastu Shastra, традиционна система на архитектура, която е оприличена на Фън Шуй. Използвани са естествената вентилационна система, която помага за извличането на въздух от кухни, както и помощни средства за естествено охлаждане.

„В Азия градовете растат толкова бързо и еднотипните жилищни блокове са норма“, каза Якоб ван Рийс, главен архитект и съосновател на MVRDV. „С нашия дизайн полагаме усилия да предложим по-голямо разнообразие и да съберем хора от различен произход. В първоначалния генерален план бяха планирани 16 отделни кули, като всички те ще имат повече или по-малко същия тип апартаменти. Екипът на MVRDV извърши задълбочено проучване на съвременните индийски жилища и дойде със система за създаване на комбинация от различни видове апартаменти в една сграда. Този проект ще привлече жителите с разнообразни приходи, което ще бъде от полза за многообразието на Amanora Park Town. Благодарение на желанието на клиента да опита нещо ново, ефективността, необходима за масовото жилищно настаняване, е постигната, без да се намалява комфортът на жителите.“

Тъй като разходите за строителство в Индия са ниски, но асансьорите са сравнително скъпи, Future Towers се състои само от четири циркулационни кръга, около които са групирани деветте крила – всеки с размери от 17 до 30 етажа. Големи социални пространства, известни като „лъжички“, са разпръснати в цялата сграда и са предназначени за различни дейности или цели като мини голф или грижи за деца. Всеки от тях е оцветен ярко, за да създаде усещане за „идентичност на квартала“ в различни части на сградата. Откритите вътрешни дворове, достъпни през четириетажни високи триъгълни врати, осигуряват допълнително пространство за събиране.

Източник: Inhabitat.com

MVRDV завърши жилищна сграда за 5000 човека
Гласувайте за тази статия

placeholder