Наближават първите архитектурни награди на КАБ


Камарата на архитектите в България поставя началото на традиция, с която всяка година ще отличава най-значимите архитектурни постижения у нас. В първото издание на конкурса участваха 41 проекта, осъществени през първите 10 години от членството на България в ЕС. До втория тур достигнаха 16 проекта, селектирани от международен архитектурен борд.

16-те номинирани проекта ще бъдат представени на Международния архитектурен и инженерен форум SHARE Sofia 2018 на 7 юни. Международно жури, съставено от водещи имена в световната архитектура, ще определи големия победител и 4 специални награди.

За форума SHARE Sofia 2018  пристигат архитекти и инженери от 16 държави (Италия, Турция, Великобритания, Румъния, Иран, Полша, Холандия, Франция, Украйна, Белгия, Македония, Албания, Сърбия, Косово, Черна Гора и България), които ще представят върховите постижения в архитектурата чрез своите най-нови проекти с международно признание. Председател на SHARE Sofia 2018 е председателят на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България арх. Борислав Игнатов.

Регламентът на конкурса:

В конкурса се състезават проекти на нови сгради без ограничение в площта, обема и функцията, реконструкции, модернизации и адаптации на стари сгради, интериори, градски пространства.

Водещите критерии за оценка на проектите са приносът за подобряване на качеството на живот на обитателите, както и отношението към околната среда; архитектурните качества на проекта, използваните иновации и материали, ролята на светлината; екологичният подход и потреблението на енергия; отношението на потребителите и местните общности.

Членове на международното жури са:

Арх. Йън Ричи (председател). Йън Ричи е архитект от Великобритания, поет, артист,  автор на книги, преподавател. Той е кавалер на Ордена на Британската империя, почетен член на Кралския съюз на архитектите в Шотландия и на Американския съюз на архитектите, говорител на Академията на изкуствата в Берлин, първият чуждестранен архитект, отличен със сребърен медал за иновации от Френската академия на архитектурата. Носител е на повече от 70 британски и международни награди за архитектура.

Сър Филип Самин е белгийски архитект, доктор по приложни науки, член на Кралската академия за наука, изкуство и литература, рицар на Негово Превъзходителство Крал Албер ІІ, носител на ордена Леополд, член на финансовата и консултантска комисия към SECO, Белгия. Автор е на открития, които дават тласък на научното развитие и на концепцията за архитектурните структури. Заедно с екипа му са носители на много престижни международни награди.

Арх. Карем Язган (Турция) е доктор на науките, преподавател, създател на идеята за „дизайн на дизайнерския процес”. Носител е на много национални и международни награди а архитектура.

Арх. Паоло Бреша (Италия ) и колегата му Томасо Принчипи са създатели на проектантска мрежа между Милано, Лондон и Мумбай, чиято работа се основава на интеграцията изкуство-природа и взаимодействието човек-природа. Носители са на множество награди в Европа, САЩ и Италия.

Арх. Шербан Циганаш (Румъния) е президент на Ордена на архитектите в Румъния и генерален секретар на Международния съюз на архитектите (UIA). Носител е на много румънски и международни награди. Преподавател в Университета по архитектура и урбанизъм “Йон Минку” в Букурещ и във Факултета по архитектура и урбанизъм в Техническия университет в Клуж-Напока.

Наближават първите архитектурни награди на КАБ
Гласувайте за тази статия

placeholder