Над 6000 студенти напускат България през септември


 
Над 6000 студенти са заминали да учат в Западна Европа за последната учебна година, показва справка на в. „Монитор" във водеща посредническа фирма за образование в чужбина, позовавайки се на данни от официалните системи за прием, сред които Англия, Дания, Швеция.
 
Бройката надвишава с около 1500 план-приема за първокурсници на Софийския университет, който тази година е 4524.
 
„Общо за Великобритания, Холандия, Дания, Шотландия пътуват около 5000 български студенти годишно. Системите за прием на тези страни дават възможност да се проследява приема. Заедно с Швеция, Норвегия, Финландия, Франция, Италия и Испания общата бройка може да възлезе на около 6000-6500 българи зад граница", обясни шефът на фирма посредник за следване в чужбина и ръководител на проекта „Световно образование" Ирина Христова. Тя допълни, че в последните години се увеличава броят на българските кандидат-студенти в чуждите университети с между 7% до 10%.
„През миналата година имаше "скок" на нашите кандидати за Великобритания с около 12 на сто, тъй като млади хора, завършили средното си образование в предишни години, отлагаха заминаването си, но го направиха през 2011 г., за да се възползват за последна година от по-ниските такси", разясни Христова.
 
Великобритания остава най-желаната дестинация за БГ младежите и за следващата кандидатстудентска кампания. Очаква се 1600-1700 наши младежи да заминат за Острова. За новата учебна година с около 20% до 500 ще се увеличат мераклиите, които желаят да учат в Холандия.
 
„Това е по-евтина образователна дестинация от Великобритания и предоставя възможности за обучение в голям брой специалности на английски език", обясни Ирина Христова.Бройките на БГ кандидат-студенти за другите западноевропейски дестинации за следващата учебна година все още не са известни. Около 6000-6500 се очаква да бъдат българите, кандидатствали в Западна Европа и през следващата академична година.
 
Традиционно икономическите специaлности се радват на най-голям интерес от страна на нашите кандидат-студенти. През последните години за сметка на специалностите в модата и дизайна повече се засилва интересът към инженерните дисциплини, съобщи още Христова.

 

Над 6000 студенти напускат България през септември
Гласувайте за тази статия

Вашият коментар

placeholder