Най-интересните музеи, които отварят врати тази година


Тази есен някои доста интересни музеи ще отворят врати по света, а доста от тях ще имат невероятна архитектура с културна стойност. Лувърът Абу Даби, проектиран от Жан Нувел, ще бъде голямо събитие за архитектурния свят. Други, като Музеят на съвременното изкуство в Джакарта дават сцената на процъфтяващите модерни изкуства в страната, както и теми от международно значение. Нека се разходим за малко и разгледаме как ще изглеждат тези прекрасни сгради, както и още доста значителни и дизайнерски музеи и галерии

Лувърът Абу Даби 

Закъснелият проект на Лувъра Абу Даби най-после е готов да отвори врати тази есен. Проектиран от френския носител на награда „Прицкер“ Жан Нувел, музеят обещава, че си заслужава чакането: Част от културния район на остров Саадийат в града ще бъде покрита с купол , през който ще може да прониква слънчева светлина с различни форми. Колекцията включва повече от 600 произведения на изкуството, ръкописи и обекти с историческо и културно значение, с повече от 300 шедьоври, предоставени от френски институции.

Институт за модерно изкуство в Маями

През декември ще бъде открит Института за модерно изкуство в Маями, който ще впечатлява с изложбени галерии с площ от 1900 квадратни метра и публична градина със скулптури. Aranguren + Gallegos Arquitectos е архитектурната фирма, която проектира сградата. Дизайнът на градината и скулптурите е направен от Project-Space / Jonathan Caplan в сътрудничество с Фернандо Уонг.

Музеят на модерното изкуство в Индонезия

Първият международен музей на модерното изкуство в Индонезия MACAN, ще бъде отворен през ноември, което съвпада с биеналето в Джакарта. Площта от 4000 квадратни метра с интериори от MET Studio Design Ltd. се намира в сграда със смесено предназначение и ще включва работата на индонезийски художници като Raden Saleh и Affandi, както и международни звезди като Ai Weiwei, Jeff Koons  и Gerhard Richter. За встъпителната изложба куратори ще представят около 90 творби от колекцията на основателя на музея Haryanto Adikoesoemo.

Музеят на Библията във Вашингтон, САЩ

На няколко пресечки от Капитолия се намира Музеят на Библията (проектиран от SmithGroupJJR). Той се простира на 40000 квадратни метра и по план ще посрещне първите си посетители през ноември. Частният музей се финансира от президента на „Hobby Lobby“ Стив Грийн, който също ще предостави 40 000 артефакта от своята колекция, включително папирусните фрагменти от Новия завет. Старите библии и архивите обаче не са единствените експонати в музея. В него ще може да откриете вълнуващи изживявания като посещение в библейска градина, където посетителите могат да видят как изглеждат доста растения описвани в Библията, а след това може да се насладите на древни закуски като плодов хляб и мед в кафе.

Музеят Remai Modern в Канада

Най-новият дом на Музеят за съвременно изкуство Remai Modern в Саскачеван, ще бъде официално открит през октомври. Модернистичната сграда, проектирана от канадския архитект Брус Куубара, разполага с около 12000 кв. метра от общото пространство, което може да се използва за различни функции.

Musée Yves Saint Laurent, Маракеш

Музеят Yves Saint Laurent в Маракеш ще бъде открит през есента, а неговата задача е да отпразнува живота и делото на една от най-важните фигури в модата на 20-ти век. Музеят, проектиран от френската архитектурна фирма Studio KO, ще включва постоянна колекция от произведения на Ив Сен Лоран, организирани от Кристоф Мартин, както и галерия, кафене и ресторант.

Музеят за съвременни изкуства Zeitz в Кейптаун, Африка

Музеят за съвременно изкуство Zeitz в Африка, Кейптаун е първият голям музей в Африка, посветен изключително на съвременното изкуство. С площ от 9200 квадратни метра, музеят е построен в историческия Grain Silo Complex, проектиран от световноизвестния архитект Томас Хедървик, и е най-големият музей, който ще се открие на континента за повече от век назад.

King Abdulaziz център за световна култура в Дахран

Този футуристичен дизайнерски музей, възхищаващ любителите на архитектурата по целия свят, ще бъде отворен в края на тази година. Центърът King Abdulaziz  за световна култура в Дахран, Саудитска Арабия, е проектиран от архитекти в норвежката фирма Snøhetta. Културният център ще включва кино, библиотека, музей и аудитория.

Музей на съвременното изкуство (EMST) в Атина, Гърция

Новото място на Националния музей за съвременно изкуство (ЕМSТ) в Атина най-сетне ще се отвори тази есен. След архитектурен конкурс дизайнът на EMST бе присъден на 3SK Stylianidis Architects, I. Mouzakis & Associate Architects, Tim Ronalds Architects и K. Kontozoglou.

Източник: Architectural Digest

Най-интересните музеи, които отварят врати тази година
5 (100%) 2 глас(а)

placeholder