Най-лошите цветове за малки стаи?


Освежаването на един дом винаги започва или свършва с боядисване на стените. Тогава започва да се чудим какъв цвят да подберем, как да го съчетаем или като цяло да разнообразим по някакъв начин домът си. Най-търсеният цвят е бил и остава бялото. И все пак трябва да знаем няколко неща преди да заложим със сигурност на него. Понякога бялото изобщо може да не е най-доброто решение.

Защо не бяло?

Противно на всички очакване бялото не винаги е идеалният цвят за малки пространства, защото може да осветли тъмни ъгли и да отразява светлината навсякъде. Идеята, че всички тесни стаи трябва да са боядисани в бяло е отживелица. Цветът за тесните места е… цялата палитра от нюанси и цветове, с които разполагаме.

Всъщност бялото може да се окаже и много лош избор. То прави стаята да изглежда като кутия. Макар да се смята, че бялата боя има способността да прави стаята светла и чиста, всъщност то прави обратното – осветляването на сенките и ъглите не е добра идея. Ако държите много на бялото, може да го използвате като акцент или като балансиращ цвят. Може да пробвате с много светло сиво, вместо бяло. Сребристо сивият цвят придава елегантност и ако го допълните с бели акценти, тогава ще имате едно уникално и красиво място.

Неутралните цветове и малките стаи

Неутралните цветове са страхотни за малки пространства. Това е така, но е важно да подберете правилния неутрален цвят, който да създаде илюзия за пространство и изчистеност. не всеки неутрален цвят ще отива на вашата тясна стая. Не толкова ярки цветове, които са „заглушени“ могат да накарат тясното да изглежда още по-тясно и тъмно. Търсете за топли неутрални цветове, които да отразяват светлина и ги съчетайте с бели елементи. Добре е мебелитеи пердетета в съответната стая да са също в неутрални цветове. Неутрални цветове са всички нюанси на черно и бяло.

Всеки цвят, който не харесвате е грешен цвят

Можем да си говорим за цветове безкрайно много, но истината е, че каквото и да си кажем нещата винаги опират до индивидуалния вкус. Това да знаете кое е подходящо за малка стая е само началото на търсенето за най-добър цвят. не се изкушавайте да изберете цвят, който не харесвате, само защото ви е казано, че ще направи мястото ви по-просторно. Целта ви да намерите нюанса и цвета, който да направят домът ви страхотен. Това е най-важното нещо, което трябва да се помни при правенето на избор.

Наистина любимият ви цвят може да се окаже не особено подходящ за създаване на илюзия за пространство, но ако не сте щастливи, то какъв е смисъла? Може да изглежда безкрайно просторно и на вас да ви е безразлично като влизате в стаят. Ако имате любим цвят винаги може да нагласите нюанса, така че да пасне на стаята, което означава, че не е необходимо да се откажете от него изцяло. Има шанс любимият ви цвят наистина да не пасва на стаята, но тогава пробвайте някой от неутралните цветове в комбинация с вашия цвят като акцент.

Внимавайте с оттенъците

Когато декорирате малки стаи всеки сантиметър е важен, затова и грешният цвят ще е много по-труден за скриване – стената винаги ще е близо, независимо къде застанете.

Оттенъкът може да е ключът към избора на правилен от грешен цвят. Трябва да сте много предпазливи и внимателни с оттенъкът на всяка една боя, която обмисляте. Дори да сте избрали неутрален цвят с розов или зелен оттенък, ще е пагубно за вашата стая. Неутралните цветове обикновено са тези, които получават най-голямо разнообразие от оттенъци. Ако трябва помолете в магазина да ви помогнат при избора.

Бъдете сигурни

Лесно е да се увлечете в търсене на цвят и когато го откриете да сте толкова доволни, че да спрете с по-нататъшното проучване. Преди да се спрете на съответния цвят, който ще направи стаята ви по-голяма, бъдете сигурни, че няма да решите друго след някой друг ден. Ако намерите много светло зелено, за което сте чули, че ще седи добре, не го избирайте, освен ако не харесвате наистина зеленото. Намерете цвят, с който ще ви е комфортно.

Ярките цветове, ивици и изкуствени нюанси могат да се окажат лош избор след някоя друга година. Акцентиращите стени и боядисани мебели са много модерни в момента, но може да ви изиграят лоша шега в дългосрочен план и да побързате да смените изгледа в стаята.

 

Най-лошият цвят!

Червеното… червеното е прекрасен цвят и е страхотен за столова, но истината е че всички червени цветове са абсолютно ужасни за декориране на тесни пространства. Енергията и топлината в червеното могат да ви накарат да се чувствате неудобно и пренаситено. Червеното би било по-подходящо като акцент. Ако искате все пак да декорирате в червено, опитайте се поне да е по-слаб нюанс като ръждиво например. Пак ще получите търсената топлина, но няма да е така богато и изваждащо душата.

 

Най-лошите цветове за малки стаи?
5 (100%) 3 глас(а)

placeholder