Най-новата библиотека на Китай е като кацнала от космоса


Компанията MVRDV току-що завърши публичната библиотека Тянжин Бинхай – грандиозен културен център, който не прилича на никоя друга библиотека. Тя е създадена в сътрудничество с местните архитекти TUPDI и обхваща невероятните 33 800 квадратни метра от пода до тавана, които се спускат в криви около осветена сферична аудитория. Извиващите се лавици и кръглия таван придават на библиотеката отличителна философия, подчертана от гигантската илюзия на око, видимо отвън.

Библиотеката е построена за рекордно кратко време от три години като част от комплекс от пет културни сгради в района на Бинхай, свързани с обществен коридор със стъклени покриви. Дизайнът на библиотеката е съсредоточен върху масивната аудитория с форма на топка зад информационното бюро. Рафтовете са разположени от двете страни на аудиторията и се сплитат като места за сядане и стълби. Тези вълнообразни контури продължават до тавана, където са вградени с осветление, за да се създаде „осветена топография“ и се отразяват на стъклената фасада като извити жалузи.

Първите два етажа на библиотеката се състоят от зали за четене, книги и фоайета, а на горните етажи се намират заседателни зали, офиси, компютърни и аудио кабини и два вътрешни двора. Въпреки че MVRDV е проектирала библиотеката за достъп до горните лавици, клиентът решава да се откаже от оригиналния дизайн поради сроковете за изграждане. Вместо това, перфорирани алуминиеви плочи, отпечатани за представяне на книги са поставени на недостъпните горни рафтове. Почистването се извършва с въжета и подвижни скелета. Макар горната част на библиотеката да е извън обсег, посетителите като че ли нямат нищо против.

Източник: Inhabitat.com

Снимки: Ossip van Duivenbode

Най-новата библиотека на Китай е като кацнала от космоса
4.6 (92%) 5 глас(а)

placeholder