Най-тъжният ден за християните


Днес е Разпети петък. Най-тъжният ден за християните. На този ден Иисус Христос е разпитван, осъден и разпнат на кръст. В този ден Иисус претърпява безброй унижения, поругавания, мъки и страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Агнец – „изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове“, принесен в жертва за греховете на цялото човечество.

Иисус умира, разпънат на кръст като най-позорен разбойник. Бил погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която властите оставили стража и огромен камък на входа. На този ден в християнските храмове е неговото опело. На Разпети петък от Страстната седмица постът е особено строг. Църквата повелява тогава да не се яде, нито нещо да се пие, дори вода. В петък никой не подхваща каквато и да е работа.

Днес не се яде мазнина, не само животинска, а каквото и да е мазно. На този ден се препоръчва консумацията на плодове и зеленчуци, които може да са варени, но без мазнини. Някои избират да гладуват цял ден – популярна практика сред свещеници и вярващи.

На Велики петък през деня не се служи Света литургия, защото в този ден сам Господ принесъл себе си в жертва, а се извършва богослужение, наречено Царски Часове. На вечернята в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смърт и погребение

Преди началото на службата, на специално място в средата на храма, се издига символичен гроб, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Християните се покланят на плащеницата, символично преживявайки момента на смъртта и погребението на Господа.

По време на вечерното богослужение Плащеницата се изнася от олтара и се извършва специално богослужение, наречено опело Христово. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

Най-тъжният ден за християните
Гласувайте за тази статия

placeholder