Наръчник за малкия апартамент


Само защото имате малко пространство не означава, че трябва да имате малки мебели. Една от най-големите грешки в дизайна за стая от всякакъв размер е претрупването му с малки мебели и декорации. Тайната на успешния дизайн на малко пространство е точно обратното: изберете най-големите неща, които са възможни.

Купувайте големи неща

Може да звучи контрапродуктивно, но когато пазарувате за мебели и декорация, купувайте възможно най-големия размер, който ще се побере от следните неща:

Полилей или лампа

Квадратен килим

Изкуство за стената

Диван или ъгъл

Холна масичка

Легло

Няма да можете да поберете толкова много неща в стаята си, както първоначално сте си представяли, но това е добре. По-малко предмети в по-голям размер ще направят пространството да изглежда по-голямо и да се чувства по-функционално.

Закачете огромно огледало

Огледалото прави магии в малко пространство като отразява светлината и удвоява усещането за пространство. Сложете възможно по-голямо огледало. Можете да го поставите на пода или на стената, или дори да създадете огледална стена, както е показано в кухнята, показана по-долу.

Купете най-голямото легло, което може да мине през вратата

Спалнята е там, където отивате за почивка, така че наистина ли се нуждаете от бюро, телевизор, кът за сядане или дори скрин? Може би не. Приоритет на обзавеждането ви е най-важния елемент в спалнята: леглото. Ако имате останало място, помислете за  нощно шкафче, а ако не – стенен монтаж на лавица, която да ползвате като нощно шкафче. Не забравяйте лампата!

Не губете излишно място!

Площта около мебелите ви е приятна, ако живеете в голям дом или апартамент. Но всичко това излишно пространство не прави нищо добро, когато имате гости. Станете най-добри приятели със стените си и добавете обзавеждане според размера и дължината на самото помещение и ползвайте вградени мултифункционални мебели.

Сложете най-големия възможен килим!

Едно от първите неща, които забелязват очите е това, което е на пода. Искате ли малкото ви пространство да изглежда по-голямо? Добавете най-големия килим, който можете да поставите. Най-добрият начин да намерите перфектно пасващ килим е да измерите откритата площ, за която купувате килима и купувате килим само няколко сантиметра по-малък. По този начин създавате визуална граница, която не прилича на килим. Изберете си хубава шарка – колкото по-голяма е тя, толкова по-добре.

Заиграйте се с големи декоративни елементи

Какво е първото нещо, което забелязвате в трапезарията показана на снимката по-горе? Може би не и невероятно тесните размери на стаята. Големите, ярки декоративни елементи и платно по стената правят това малко, тясно пространство да изглежда много по-голямо.

Малък хол – голям диван

За какво най-често ползвате дневната? Сядате и се отпускате с приятели и семейство, или сами. Използвайте по-голямата част от пространството за сядане и не се спирайте на странични маси и по-малките дивани и столове. По-голямо сечение, както е показано на изображението по-горе е изключително подходящо.

Ползвайте големи табуретки вместо холна масичка

Има добра причина да не ползвате масичка за кафе и да я заместите с големи табуретки. Изключително гъвкава мебел като табуретката може да замести масичката, ако поставите табла върху нея. Друга алтернатива за нея е например в зоната за хранене, където може да бъде ползвана като пейка или резервен стол. Ако мислите да я местите из жилището, изберете такава с колела, за да улесните живота си.

 

Източник: Freshome.com

Наръчник за малкия апартамент
Гласувайте за тази статия

placeholder