Немски инвеститор строи завод за €58 млн. в Шумен

Заводът предлага екологичен начин за обработка на отпадъци


Немски инвеститор е готов да вложи 58 млн. евро за строителство на завод за преобразуване на отпадъци на територията на Шумен. Предвижда се той да бъде на сметището до “Дивдядово”. Това заяви собственикът на “ГЕСА – Глобал енерджи състейнъбъл алтърнатив” ЕООД Клаус Дитер Вагенбренер, който представи плана си пред общинари и журналисти, съобщават от kmeta.bg.

Вагенбренер заяви, че предприятието ще работи по възможно най-модерна технология за преработване на сметта, разработена в Германия, която на практика е безотпадна. Той я представи като Аленго технология.

Вагенбренер заяви категорично, че при преработката няма да се отделят никакви вредни газове и миризмии. Той допълни още, че след години работа на завода ще може да се закрият старите сметища. Продуктът на фабриката ще е пелети, които ще се изгарят и ще дават енергия.

Ще се разкрият и около 35 работни места, като за 60% от работещите там няма да е необходимо специално образование.

“Завод, като планирания в Шумен, ще преработва около 100 хил. тона отпадък годишно и ще произвежда около 36 мегавата енергия – електричество и пара”, каза Вагенбренер.

Първият етап ще бъде предприятието за преработка на отпадък в пелети и може да бъде реализиран за 8 месеца. За още 8 месеца може да се изградят и мощностите за производство на енергия.

Германският бизнесмен предлага на Шумен 20-годишен договор, в срока на който общината няма да плаща нищо, а само се задължава да му предоставя отпадъка. За останалите общини ще бъде въведена ниска такса.

Клаус Вагенбренер обясни, че фирмата му регистрирана в България, но зад нея стоят баварски капитали. “Разполагаме с мрежа от инвеститори, които инвестират в подобни проекти”, каза той. В България фирмата му ще си партнира и с “Ийст уест консулт 2009” ООД.

Вагенбренер заяви, че зад гърба си има изградени заводи за преработване на отпаъци в Германия, но не уточни колко и в кои градове.

“И аз чувам повечето неща от г-н Вагенбренер сега за първи път. Тепърва ще имаме разговори, но за всичко, което се договаряме, общинските съветници, журналистите и всички ще бъдат информирани. Няма да правим нищо на тъмно”, каза в края на срещата кметът Любомир Христов.

Източник: КМЕТА.bg

Немски инвеститор строи завод за €58 млн. в Шумен
Гласувайте за тази статия

placeholder