Нено Димов: Ще се строят само спортни съоръжения в Пирин


Министърът на околната среда и водите Нено Димов отговори на въпроси на граждани във „Фейсбук“ във връзка с промяната в плана за управление на Национален парк „Пирин“, който беше приет от правителството и дава право да бъде изграден нов лифт над Банско. Точно в 12 часа министърът започна да отговаря на питания чрез жива видеовръзка във Фейсбук страницата на Министерството на околната среда и водите.

В парк „Пирин“ ще може да се изграждат ски писти, стана ясно от отговорите му, предаде агенция КРОСС.

„Това обаче може да става единствено след провеждане на процедура за оценка на въздействието върху околната среда“, категоричен беше Димов.

С новото решение на Министерския съвет се позволява изграждане на ски съоръжения, писти и лифтове на територията на парка.

„Разрешенията обаче за каквито и да е било обекти ще се дават след извършване на подробна оценка на въздействие върху околната среда и обществено обсъждане“, категоричен беше екоминистърът.

„Уточнявам, промяната в Плана за управление на Национален парк „Пирин“ върху 48% от парка – в 45% се допуска единствено и само водохващания за питейни нужди, в 2% от парка над Банско и 0.6% от парка над Добринище се позволява изграждането на спортна инфраструктура“, заяви Димов.

Той подчерта поне десет пъти, че става въпрос за строителство само на спортни съоръжения. Такива спортни съоръжения са лифт, влек и ски писти.

Екоминистърът беше категоричен – „строеж на хотели, ресторанти и други съоръжения няма да има, това е абсолютно забранено. Единственото строителство ще бъде на спортна инфраструктура, като ще има и компесаторни мерки. Такива компесаторни мерки се обсъждат, след като вече има инвестиционно предложение и стане ясно какво ще се сече, за да се изградят съоръженията“.

„Изменението на плана дава възможност за инвестиции само в тези 2.6% и само за спортни съоръжения. Тези инвестиционни намерения трябва да минат всички оценки – през екологична оценка, оценка за съответствието, оценка за въздействието върху околната среда и после обществено обсъждане. При тези оценки ще се видят и необходимите компесаторни механизми – къде ще се строи, как ще се строи.“

На въпрос дали съществуват вратички в закона, които ще позволяват да се секат вековни гори и да се строят хотели и сгради Димов заяви, че такива вратички няма.

„Вековните гори са елемент на оценката“, посочи Димов и уточни, че в района, в който се развива ски зоната, може би има няколко вековни дървета, но не става въпрос за цели гори. По думите му когато постъпи инвестиционно предложение, ще се направят необходимите оценки, на които ще стане ясно дали трасето минава през такова вековно дърво или не. Тогава ще се установи дали е наложително проектът на трасето да се измести с „2 метра вляво или 2 метра вдясно, за да се защити дървото“.

За сега няма яснота къде ще минава трасето, защото няма постъпило инвестиционно предложение за изграждането на втори лифт.

На въпрос защо не е направено обществено обсъждане преди да се приемат промените в Плана за управление на Природен парк „Пирин“, Димов посочи, че обществени обсъждания е имало, те са били няколко през последните 5 години – както в София, така в Банско.

По думите на Димов на концесионера на ски зона Банско са правени множество проверки от прокуратурата и от Дирекцията за национален строителен контрол, които проверки не са установили нарушения. Той не отговори на въпрос на зрители какъв е размерът на концесионната такса, която печели държавата от отдаването на териториите за ски съоръжения над Банско.

На въпроса защо при хубавите условия у нас, България всъщност няма развита ски инфраструктура, Димов отговори, че преди години ски спортът е бил много по-разпространен у нас. Той посочи като пример Витоша. По думите на екоминистъра България трябва да реши дали иска да стане ски дестинация, нещо което било и заложено в управленската програма на ГЕРБ и Обединени патриоти. Според Димов ако България стане ски дестинация, това ще доведе до много повече блага освен икономическите – децата ще спортуват повече и ще дишат чист въздух, вместо да седят непрекъснато пред компютрите.

Димов обясни и че е провел среща с кмета на Банско и общински съветници от общината, които са обяснили, че са много доволни от решението да се изгради нова туристическа кабинкова линия в ски зона Банско.

На въпрос защо съществуващите съоръжения не работят през лятото, при положение, че зимният сезон е едва 25% от годината, Димов посочи, че би било хубаво да има работещ лифт, който да превозва туристи целогодишно, но това зависи от икономическа оценка – ако няма хора, които да бъдат превозвани, няма смисъл да работи лифт.

Димов заключи и подчерта за пореден път през последните седмици, че лифтът е най-екологично чистият транспорт. Екоминистърът посочи и че ще се обсъдят възможностите да се забрани изцяло качването на коли в планината, освен тези, които обслужват съоръженията.

Нено Димов: Ще се строят само спортни съоръжения в Пирин
Гласувайте за тази статия

placeholder