Ниско качество на строителство и безхаберие доведе до човешка трагедия


Инициативата Спаси София алармира за купища нарушения, които довеждат до трагичен инцидент. Този инцидент може и да не е последният. Повече подробности ще научите от по-долу публикувания пост на инициативата. Призоваваме нашите читатели при забелязване на нередности при извършването на строителни и монтажни работи да алармират веднага институциите, наред с медиите и инициативи като Спаси София. За съжаление, понякога в България не е достатъчен сигнал до институциите. От нас зависи да променим това и да покажем, че отговорността е взаимна – на граждани, медии и институции.

Пълният текст на публикацията от Спаси София:

„Вчерашният ден беше белязан от сериозна авария и човешка трагедия в кв. Витоша. При извършване на строителни дейности, работник пострада и в момента е с тежки изгаряния и опасност за живота в Пирогов.

Този инцидент, обаче, не изненада никого от квартала. От месеци, инициативният комитет и граждани подават жалби срещу редицата нарушения на правилата за безопасност и шум на строежа на бул. Симоеновско шосе 102. Във Фейсбук има публикувани десетки снимки на работници без каски, има сигнали за блокиране на пешеходен достъп, замърсяване и т.н. Строителни инженери пък коментират и очевидното с просто око – строителната площадка е мърлява и качеството на строителството е изключително ниско. Разбира се, има извършени проверки на РДНСК, които не констатират нарушения, явно и строежът на 51м сграда на метри от 110 киловолтов далекопровод също е ок…макар, че едва ли така мисли пострадалият работник и семейството му.

А иначе, фирмата строител е първоначално регистрирана на Британски Вирдижински острови, а управителката и едноличен собственик на капитала Марияна Петкова с адресна регистрация в Карлуково, е написала името си с правописна грешка в учредителния акт на дружеството. Инвеститор пък е фирмата Билд Апартмънтс, понастоящем ООД, но била допреди година и малко ЕООД. Тогава едноличен собственик на капитала е било друго ЕООД – БИЛД-А2, чийто собственик е небезивестният общински съветник от ГЕРБ – Орлин Алексиев. Изводите оставаме на вас, за нас те са ясни. И дано пострадалото момче се възстанови.“

Снимка: Личен архив, Спаси София

Изготвил материала: Лина Георгиева

Ниско качество на строителство и безхаберие доведе до човешка трагедия
3 (60%) 1 глас(а)

placeholder