Норвежки срещу американски затвори


В американските затвори с най-високо ниво на сигурност, където лежат някои от най-опасните престъпници в страната, дори вилица се счита за опасно оръжие. Зад стените на норвежките затвори с най-високо ниво на сигурност вилицата е…. ами вилица, какво да е?

Разликите в тези затвори се простират отвъд приборите за хранене. В почти всичко, затворите на двата континента се различават. Те буквално спадат на два противоположни края.

В САЩ нарушителите се наказват чрез изолация като ги държи далече от обществото. В Норвегия практиката е криминално проявените да се социализират и интегрират обратно в обществото. Затворниците в Норвегия винаги могат да се върнат към нормалния живот, защото там няма доживотни присъди.

В настоящия материал се подчертава контраста между два затвора с максимално ниво на сигурност – този във Флорънс, Колорадо в САЩ и този в Халден, Норвегия.

Затворът в Халден е отворен през 2010 г. и макар да се води за затвор с най-високо ниво на сигурност, в същото време той е сред най-хуманните затвори в света.

Той е проектиран от архитектите от бюро Erik Møller, които са искали затворниците да бъдат обградени от природа и спокойствие. затворниците разполагат и с големи прозорци, през които могат да се взират в дърветата и тревичките отвън.

По американските стандарти, интериорът на този затвор всъщност изобщо не прилича на затвор. Вратите са дървени с красиви дръжки и съвсем липсват решетки и метални дебели врати.

Стаите на криминално проявените по-скоро приличат на квартири на студенти, отколкото на килии. Даже, ако правим сравнение с България, много студенти могат само да мечтаят за такова общежитие.

Философията за всичко това е: остави хората да се почувстват хора, дори най-опасните от тях,  и тогава те ще се държат по-цивилизовано и възпитано.

Затворниците в Норвегия даже използват истински метални прибори, за да се хранят. Те готвят заедно вечерята си и след това заедно ядат. Те могат да си купуват свежи плодове вътре в затвора и дори да взимат уроци по грънчарство.

Стаята за отдих в норвежките затвори е снабдена с голям телевизор и много видео игри и дискове с филми. Понякога дори пазачите се включват в забавите като помагат на затворниците с избора на филми или игри.

Затворниците имат на разположение няколко баскетболни игрища и даже стена за катерене.

Престъпниците в Норвегия даже имат ежедневна работа, по подобие на системата в затворите с минимална сигурност на САЩ. Те дори могат да прекарат време в звукозаписното студио на затвора, където се учат да свирят на китара и други музикални инструменти.

В Норвегия дори религиозните хора имат собствен кът. те имат зала, където ги посещават свещенници на определени периоди време и се организират събирания. През останалото време залата е винаги отворена за молитви и усамотение с Бог.

На 7560 км. се намира затворът с максимално ниво на сигурност във Флорънс. Той отваря врати през 1994 г. и се смята за домът на най-опасните престъпници в Америка.

Ето как изглежда стандартната килия в този затвор.

Всяка килия е охранявана много внимателно, а затворниците общуват по между си през тръбите като почукват на тях или чрез езика на глухонемите през малкото прозорче, с което разполагат.

Затворниците в изолатора нямат право да общуват с други хора и достъп до другите затворници. Те прекарват цялото си време сами, без контакт с когото и д абило.

Те спят на легла от бетон и почти не получават слънчева светлина.

Някои затворници получават правото да се поразтъпчат или да тренират в заключени клетки по 2 часа на ден, 5 дена в седмицата, но това е само ако са част от определена програма на затвора. Програмата включва само затворници с добро държание, които се борят да се преместят в по-добри условия или в друг затвор.

Единственият контакт с други човешки същества се случва през подсилено стъкло и по телефона. Често това са роднини и приятели, а още по-често от другата страна няма никой.

През 2017 година в този затвор лежат 422 затворници. Много от тях са с доживотни присъди, което означава, че е много вероятно повече никога да не докоснат истински прибор за хранене, да държат дистанционно в ръка или да спят на меко легло.

Източник: Business Insider

Норвежки срещу американски затвори
4 (80%) 1 глас(а)