Нов футуристичен хотел се появява на Северния полярен кръг


За всички авантюристи! Архитектите от Snøhetta и техния местен партньор Vitar AS обявиха най-новия си проект в Норвегия: изключително устойчив хотел с 360-градусов изглед към ледника Свартисен. Проектиран като кръгово разширение на бреговата линия Holandsfjord, Svart е първият енергийно-позитивен хотел на Арктическия кръг и достига критериите за проектиране на електроцентрала. За период от 60 години той ще генерира повече енергия от възобновяеми източници, отколкото би било необходимо за изграждането му, работата му и някой ден теоретичното му разрушаване.

„Природата в Арктика е крехка и девствена“, казва в изявление ръководителят на проекта Снежета Зенул Хан. „Трябва да уважим красотата на мястото и да не разрушим това, което прави Свартисен привлекателен на първо място.“ Това обаче се оказва „изключително трудна задача“. Земята е чувствителна със своята флора и фауна и преминава през периоди с изключително ниски температури и по-малко слънчева светлина от екваториалния климат, така че строителните материали трябва да бъдат правилно подбрани за тези атмосферни условия.

Готовият дизайн е кръгла дървена сграда разположена върху стълбовете, която ефективно разширява бреговата линия над фиорда. Това е дизайн, който е черпил информация от природата и е направен, за да бъде оценен от посетителите. Използвайки формите на лятните домове на местните рибари, както и на съоръженията за изсушаване на риба, подпорите за пресичане създават двустепенна конфигурация, която оставя минимален отпечатък върху средата. Хотелът с околните гледки към фиорда и планината „плува“ над летен бордюр, който също позволява на лодките да имат достъп до водата отдолу.

Въпреки предизвикателствата на терена, хотелът Svart ще постигне нетна положителна енергия. Слънчевите панели на покрива, геотермалните кладенци и геометрията на самата сграда, са оптимизирани за намаляване на потреблението, което е с 85% по-малко в сравнение със съвременните места за отдих. Но устойчивостта на структурата също така ще възвърне и използваната енергия за производството, транспорта и изграждането на структурата, както и от ежедневните дела и евентуалното разрушаване.

Това е най-северната сграда и първият хотел, който постига това ниво на устойчив дизайн. Хан обяснява: „Чрез изграждането на такава устойчива структура се стремим да насърчим по-устойчивия подход към туризма, като направим нашето общество съзнателно и наясно с начина, по който живеем, пътуваме и се наслаждаваме на екзотични места отговорно“.

Източник: Architectural Digest

 

Нов футуристичен хотел се появява на Северния полярен кръг
5 (100%) 1 глас(а)

placeholder