Нов строителен материал от обелки на картофи


Много от типичните строителни материали, използвани в строителството съдържат токсични вещества и формалдехид. Някои от тях дори имат изключително кратък живот и отрицателно въздействие върху околната среда. Но сега има нова възможност за тези материали за еднократна употреба – отпадъци от картофи.

Лондонските дизайнери Роуан Минкли и Робърт Никол, както и научният изследовател Грег Купър, са разработили нов строителен материал от чипс, който е биоразградима алтернатива на MDF. Новият материал може да се произвежда от индустриални отпадъци от картофи.

Тази новаторска идея е свободна от токсични смоли, химикали и е без формалдехид. Ако се изхвърля по същия начин, по който се изхвърля MDF, той няма същото отрицателно въздействие върху околната среда.

Минкли, Никол и Купър искали да решат едновременно два проблема –  този с отпадъците и проблема с хранителните отпадъци. Резултатът е устойчив заместител на дървесината направен от картофени обелки. Те събират обелките от производителите и след това ги прекарват през различни процеси за усъвършенстване, за да създадат свързващо вещество. След това тази смес се нанася върху влакна като бамбук, бирен хмел и рециклирано дърво.

След това екипът формира „картофената дъска“ чрез топлинно пресоване на композита в лист, който може да бъде преработен в различни продукти като мебели и строителни материали. След като тези продукти достигнат края на техния живот, те могат да бъдат биоразградени в тор.

Действителните подробности за създаването на дъските не са оповестени, тъй като Минкли и Никол подадоха заявка за патент върху производствения си процес. Въпреки това, те разкриха, че процесът на пресоване имитира условията, открити в производството на MDF, но заместват смоли на базата на формалдехид с биоразградими свързващи вещества, получени от отпадъци.

Нов строителен материал от обелки на картофи
5 (100%) 1 глас(а)

placeholder