Нова футуристична сграда на Прада променя пейзажа на Милано


ОМА добавя още една доста странна сграда към комплекса Fondazione Prada в Милано. Бялата бетонна кула ще е място, където ще бъде изложена колекция от съвременно изкуство.

Koolhaas и колегите Chris van Duijn и Federico Pompignoli ремонтират седем от старите дестилерии в Милано, които датират от 1910 г. Те строят ново кино и изложбена галерия, преди откриването на центъра да през 2015 г. Торе все още е в строеж, но ще се отвори врати за първи път на 20 април 2018 г.

Сградата е висока 60 метра и може да се похвали с доста неправилна геометрия. „Правоъгълният план е изграден на клиновидна площадка, а кулата се състои от редуващи се блокове от клиновидни пластове и правоъгълни подове, разположени на общественото пространство на Милано“, обяснява Koolhaas.

Сградата се състои от девет етажа и предлага 2 000 квадратни метра допълнително пространство. Шест от етажите са предоставени за изложбени галерии и инсталации на италиански и международни художници от колекцията на Прада от 20-ти и 21-ви век.

Другите помещения за посетители са на три етажа и се състоят от ресторант и бар на покрива на тераса заемащи 160 квадратни метра, а освен това предлагат и панорамна гледка към града.

Комбинацията от големи прозорци и ъглови греди изрязани в бетона, позволяват на светлината да достигне пространствата на галерията от всички посоки. Докато се изкачват нагоре посетителите, височината на тавани се увеличава пропорционално с височината на сградата. Така на високите етажи покривите варират от 2.7 до 8 метра на най-горния етаж.

Нова футуристична сграда на Прада променя пейзажа на Милано
Гласувайте за тази статия

placeholder