Новият B-Class от Mercedes-BenzНачалото на нова ера в компактния клас


Второто поколение на автомобила B-Class възвестява нова ера при компактните превозни средства на Mercedes-Benz по отношение на дизайна и технологиите. Задвижващата система е изцяло обновена: четири-цилиндрови бензинови и дизелови двигатели с директно впръскване и турбокомпресор, трансмисия с двоен съединител и ръчна скоростна кутия. Няколко нови системи, влизащи в помощ на водача.

„Никой модел в историята на Mercedes-Benz не е претърпявал толкова много нови разработки, въведени с един замах”, подчертава проф. Д-р Томас Вебер, член на Управителния съвет, отговарящ за Group Research и Mercedes-Cars Development. „Бъдещите клиенти на B-Class ще се възползват от този значителен скок по отношение на образцова икономичност и ниски вредни емисии, съчетани с удоволствие от шофирането, изобилие от пространство и най-високите стандарти на безопасност на разположение в този клас.”

Разход на гориво: до 21 процента по-нисък от предшественика си.

 

Разходът на гориво на новия B-Class е с до 21 процента по-нисък от този на предшественика му. Всички двигатели са фирмена разработка. И двата дизелови модела (B 180 CDI BlueEFFICIENCY и B 200 CDI BlueEFFICIENCY) сега изразходват 4.4 л/100км      (съответно 114 гр и 115 гр CO2/км) – техните предшественици се нуждаеха от 5.2 л/100км. B 180 CDI BlueEFFICIENCY достига стойност на CO2 емисии от 115 гр/км с автоматична скоростна кутия – подобрение от 21 процента спрямо предшестващия модел (146 гр/км). Голям напредък има и при бензиновите двигатели: въпреки значителното усъвършенстване на производителността на B 180 BlueEFFICIENCY и B 200 BlueEFFICIENCY, те вече изразходват само 5.9 л/100км (съотвено 137 гр и 138 гр CO2/км), подобрение от до 12 процента спрямо предшестващите модели.

Новият B-Class (дължина/ ширина/ височина: 4359/1786/1557 мм) е в продажба от ноември 2011г.


Екстериорният дизайн: идеално пространство под атрактивно прикритие


Новият B-Class е типичен спортен турър от Mercedes, предлагащ изобилие от пространство в съчетание с впечатляващи динамични показатели. Характерните линии на екстериорния дизайн подчертават тези атрибути: предница и задница със спортен, подчертано широк дизайн, издадена решетка и фарове, простиращи се по страните на автомобила. Задницата разполага с широк прозорец, двойни фарове и голям заден капак с нисък товарен праг.

Този подчертано спортен дух и изключителна аеродинамика са особено изразени по страничната линия: капакът се влива плавно към А-колоната и линията на покрива се спуска гладко към впечатляващия спойлер. Линията на покрива придава на автомобила издължен вид. Изразените арки на калниците са част от спортното направление в дизайна от Mercedes-Benz.

Интериорният дизайн: изключително качество в ново измерение

Висококачествени материали и фино структурирани повърхности, стилни детайли, прецизност на изработката и нов простор – интериорът на B-Class задава нов стандарт в компактния сегмент.

Много от характеристиките на B-Class досега са били запазена марка на по-високи класове автомобили. Те въплъщават разбиранията на Mercedes-Benz за качество и естетика. Съществува опция за кожено табло ARTICO с шевни детайли, например. Четири пакета (Chrome, Sports, Exclusive и Night package) дават възможност за индивидуализация според личния вкус на клиента.

В интериора стилната тапицерия, покриваща таблото, първа хваща окото. Тя се предлага в четири варианта, покриващи широк спектър – от модерно, през спортно, до класическо. Общо между всички версии е високото качество, съчетаващо атрактивна външност и устойчивост.

Задвижването: проектирано за максимална ефективност


Новият B-Class включва нови бензинови и дизелови двигатели, както и нови ръчни и автоматични трансмисии. Всички трансмисии и двигатели са вътрешна разработка, произведени в заводите в Stuttgart-Untertürkheim и -Hedelfingen, Rastatt/Baden, Gaggenau/Baden и Kölleda/Thuringia.

Четирите нови четири-цилиндрови двигатели (вътрешно обозначение M270) бележат началото на изцяло нова серия от двигатели. Горивният процес се основава на системата за директно впръскване на Mercedes-Benz от трето поколение, представена миналата година с двигателите BlueDIRECT V6 и V8. Приложението ѝ в B-Class бележи дебюта на тази технология в компактния сегмент. Новите четири-цилиндрови двигатели са проектирани както за напречна, така и за надлъжна инсталация. В новия B-Class те са с първоначален работен обем от 1.6 л, като B 180 притежава мощност от 90 kW (122 к.с.), а B 200 – 115 kW (156 к.с.). Максималната им тяга от съответно 200 и 250 Nm се достига при скорост на двигателя от 1250 оборота в минута.


Новият четири-цилиндров дизелов двигател е допълнително развитие на OM651, приложен в C- и S-Class, двигател от трето поколение с common-rail впръскване. С намаления до 1.8л работен обем и многобройни оптимизирани детайли, за пръв път двигателят с компресионно запалване е монтиран напречно в автомобил на Mercedes-Benz. B 180 CDI притежава мощност от 80 kW (109 к.с.), a при B 200 CDI тя е 100 kW (136 к.с.). Максималната тяга възлиза на 250 Nm при 1400 оборота в минута за 80 kW-овия вариант и 300 Nm при 1600 оборота в минута за 100 kW-овия вариант.

 

Новият B-Class от Mercedes-Benz
Гласувайте за тази статия

Вашият коментар

research symptoms