Новотел – проект по печеливша формула


 


Бистра Попдимитрова
 
Щрих в новооформящата се бизнес зона на „Цариградско шосе” преди разклона за летището, в посока от центъра, бележи бързо растяща сграда. Етажите един след друг скриват все още само бетоновия скелет на проектирания преди повече от две десетилетия Журналистически фактултет. До края на следващата година строежът ще се превърне в новия Новотел на София.

Осемнадесететажната сграда ще съчетава функциите на офисни помещения и хотел. Предварителните проучвания на инвеститора „Маркан”ООД съвместно с консултантски фирми показват, че локацията в тази нова бизнес зона на столицата предполага успешно смесено предназначение на площите. След уточняване на концепцията и потенциалните ползватели на сградата, инвеститорът прави проучване сред световни хотелски вериги за възлагане на управление. Постига се договореност с Ассоr, в частност с тяхната марка „Новотел”. Договорът за техническа асистенция между хотелската верига и инвеститора регламентира проектиране на хотелската част, като проектът е изготвен от „Маркан проект” ООД – дъщерна фирма на „Маркан” ООД. Проектът ще се управлява от сформираното дъщерно дружество MHQ.

Според арх. Мира Симова, управител на „Маркан проект” ООД, моделът хотел-офис сграда, макар и различен от съществуващите в България, не е странен и необичаен. „Съвместяването на тези два типа функции е логично, тъй като много от бизнесмените пътуват все повече, разгръщат бизнеса си в различни държави и градове и е изключително удобно офисите им да са в непосредствена близост до мястото, където нощуват.” Разпределението на зоните е решено логично и без конфликт на двете функции. Хотелът и офис частта  имат самостоятелни входове, като ползват общи евакуациони пътища и подземен паркинг, поради не особено голямата площ, тъй като дублирането им би отнело изключително много пространство.

Първите две наземни нива от сградата са отредени за обслужващите зони на хотела – ресторант, зали, рецепция. Следващите шест етажа са предназначени за офиси тип open space (общо ~ 6 500 м2), а над тях, на седем нива, са разположени 177 хотелски стаи, от които 4 апартамента и 4 стаи, проектирани според нормативите за изграждане на достъпна среда. Общата площ на хотелската част е ~ 8 700 м2. Трите подземни етажа са предназначени за паркинг, складове и други общи, обслужващи помещения.

Проектирането на хотелската част следва изискванията и подробните предписания на Ассоr. В тях е отделено особено внимание на шумоизолацията на помещенията. Обзавеждането на стаите ще следва изцяло новия стандарт на хотелската верига. Когато изграждането на сградата стигне до хотелските етажи, ще бъдат завършени напълно две мострени стаи, в които ще се демонстрират интериорното обзавеждане и функционалното оборудване за всички стандартни стаи в хотела. Ще се ползват изделия на чуждестранни и български производители, които обаче задължително трябва да бъдат с нужните сертификати, качество и естетическа визия.  

Хотелът ще разполага с един основен ресторант, бар, лоби бар и кетеринг зона в конферентния блок, като е предвидено кухнята на ресторанта при необходимост да обслужва офис сградата.

Част от офисното пространство ще се ползва „Маркан” ООД и дъщерните му фирми. Останалите офисни помещения ще се предоставят под наем.
 


 

Новотел – проект по печеливша формула
4 (80%) 1 глас(а)

Вашият коментар

research symptoms