Обществена сграда е направена от рециклирани материали


В най-новия си екологичен проект виетнамското дизайнерско студио H & P Architects завърши вдъхновяващ общностен център, изграден главно от рециклирани отпадъчни материали. Той се намира в близост до голям и замърсен промишлен парк в град Донг Ван в провинция Хан Нам. Проектът цели да привлече вниманието към експлоатацията на природни ресурси във Виетнам – по-специално незаконното изкопаване на скални маси, докато в същото време отдава почит на красотата на пейзажа. Построен с дебели рециклирани каменни стени, скеле и бамбук, структурата е наречена S Space (S = Save the Stone & Scaffolding) в тон с използваните материали.

Отворен за общността, S Space предлага гъвкаво пространство за събиране на културни и художествени събития и дори функционира като пространство за ежедневни срещи с кафе. Архитектите на H & P искат да искат да хвърлят светлина върху нелегалния добив на скални маси и екологичните проблеми, които разрушават красивите ландшафти на Виетнам.

„От тази гледна точка конструктивната концепция е да се използват отпадъци (повторно използване на стоманени тръби, събиране на скални отломки от Кем Тронг, изхвърлени скали от търговски селища и строителни площадки) за изразяване на ценността, носталгия на пейзажа „, обясняват архитектите. „Проектът помага за повишаване на вниманието върху непланираното използване на природни ресурси във Виетнам днес, които са унищожили много скали с исторически и културни ценности, което води до сериозен дисбаланс между естествената екосистема и човешката. В този смисъл съобщението S Space обяснява: „Архитектурата носи отговорност за природната и социално-културна среда“.

Построен между две скалисти планини с река, която минава между тях, S Space се състои от серия зигзагообразни 16-инчови каменни стени, представляващи планински пейзаж. Горите и реката са символ на изобилие от зеленина и открития басейн, които спомагат за създаването на охлаждащ микроклимат. Горното ниво, наречено „Big Cloud“ е построено от стоманени тръбни скелета, комбинирани с бамбукови настилки и покрити с покрив, изработен от бамбукови и поликарбонатни панели. Напоителна система, монтирана на покрива, разпръсква охлаждащи пръски през горещите летни дни.

източник: Inhabitat.com

Обществена сграда е направена от рециклирани материали
Гласувайте за тази статия

placeholder