Ограничават височината на сградите в София


Народните представители приеха на първо четене промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община, които въвеждат регламенти относно височината на сградите в различните части на столицата, предава „Фокус“.

Промените бяха приети с 109 гласа „за“, 2 „против“ и 11 „въздържал се“.

Предлага се ограничаване височината на сградите – за централна градска част до 50 метра; в рамките на Околовръстния път – 75 метра; извън Околовръстния път – 15 метра; в останалата част на града – 125 метра.

Запазва се възможността за застрояване без ограничение във височината на сградите в новия делови център.

Предложенията целят да защитят централната градска част и южните части от общината, които осигуряват визуалната връзка с Витоша. В законопроекта са обособени територии за много високо строителство – Околовръстния път при ж.к. „Люлин“ и по бул. „Цариградско шосе“ от кръстовището на 7-ми км до р. Искър.

Въвежда се изискване подробният устройствен план на сградите с височина над 75 м задължително да включва и работен устройствен план. И двата плана ще се одобряват от СОС. Според промените урегулираните като озеленени площи за широко обществено ползване в междублоковите пространства терени няма да могат да променят предназначението си, защото стават част от зелената система на СО. Предлага се и изменение в Закона за териториалното деление на СО с цел конкретизиране на границите между районите „Витоша“ и „Панчарево“, както и „Люлин“, „Овча купел“ и Банкя.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков посочи: „Законопроектът цели устойчиво развитие на София, да бъде регламентирано къде може да се строи и колко да са високи сградите“.

Председателят на регионалната парламентарна комисия Искрен Веселинов коментира: „Високото строителство е прецедент, това е основният мотив за спешния порядък, с който приемаме законопроекта. Решенията за обособяване на зони за високо строителство са добра идея, които би следвало да имат по-широк обхват в законодателството ни“.

Източник: Агенция КРОСС

Ограничават височината на сградите в София
Гласувайте за тази статия

placeholder