Още ремонтирани училища вече приемат ученици


Трите най-големи училища и шест от основните детски градини в Севлиево бяха открити след направената реконструкция по мащабния проект „Енергийна ефективност на образователната инфраструктура в град Севлиево” на стойност над 4,6 млн. лв., финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. С официална церемония и водосвет пред Средно училище „Васил Левски“ в града реновираните сгради бяха открити от заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на ОПРР Деница Николова и кмета на общината д-р Иван Иванов.

Зам.-министър Николова подчерта, че фокус на правителството са инвестициите в бъдещето, а това е образованието на децата в модерна и качествена среда. „С възможностите, които имаме за подобряване на материалната среда и подобряване на учебния процес, ще инвестираме общо 624 млн. лв. от ОП „Региони в растеж“ до 2020 г. в редица училища и детски градини, за да направим така, че нашите деца да имат по-добро развитие, по-добри условия на живот и обучение“, напомни тя.

Припомняме, миналата седмица от Министерство на регионалното развитие и благоустройството обещаха близо 624 млн. лв. за рехабилитация на материално-техническата база на образователната инфраструктура в страната. Министър Николай Нанков обясни, че 160 млн. лв. ще бъдат вложени в модернизирането на  професионални учебни заведения, а над 45 млн. лв. ще бъдат инвестирани в развитието на спортна база.

Освен пътищата, освен ВиК инфраструктурата, изключително важна е и модернизацията на инфраструктурата в учебните заведения. Тя е изпълнена с учебни програми, със съдържание, с квалификация на персонала, със стандарти, но материално-техническата база със средствата от ОПРР е също основен приоритет, посочи Николай Нанков и обясни, че бенефициенти на средствата са общини, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на регионалното на младежта и спорта и университети.

В обхвата на програмата попадат 416 учебни заведения, включително 13 висши. От рехабилитираните детски градини, основни и средни училища и университети ще се възползват общо 255 269 деца и младежи. За всяко от тези български деца ще бъдат инвестирани средно по 2444 лв. по линия на европейската солидарност за рехабилитация на образователната инфраструктура от детската градина, през училището, до университета, отбеляза регионалният министър. Децата трябва да растат в сигурна, безопасна и здравословна среда, категоричен бе той.

 

 

Още ремонтирани училища вече приемат ученици
Гласувайте за тази статия