Още скандали с ремонта на ул. Граф Игнатиев


Столицата осъмна с нов скандал свързан с ремонта на една от ключовите улици в центъра. Съмненията са за нарушаване на процедурата по избор на изпълнител при ремонта на ул. „Граф Игнатиев”, съобщават от bTV . Този път обект на разследване са новите трамвайните релси. В центъра на града трамваите минават на метри от обитаеми сгради. За да ги опази от вибрациите на тежките мотриси, проектът за ремонт на улица „Граф Игнатиев” предвижда полагането на т.н. „виброизолационни подложки”.

Те би трябвало да поемат до 80% от трусовете, предизвиквани от трамваите. С този аргумент Столична община поставя стриктни изисквания в обявената обществена поръчка. Тези подложки трябва да са изработени от нов материал и да са с маса около 5 килограма на квадратен метър.

За участие в търга са допуснати 4 фирми. Две отпадат, защото не отговарят на изискванията. Едната фирма – „ПСТ Градска среда Зона 2”, е отстранена, защото предлага виброизолационни подложки с маса над 15 килограма на квадратен метър или три пъти повече от изискването.

В крайна сметка победител в конкурса е „Джи Пи Груп”. Но според инициативата „Спаси София”, след като печели търга, фирмата започва да полага съвсем различен материал – този на отстранения конкурент.

„Всъщност фирма „ПСТ” е отстранена от търга заради този продукт. Фирма „Джи Пи Груп” печели търга, предлагайки друг материал.  В момента, в който печели търга, този материал изчезва и започва да използва материалът, заради който фирма „ПСТ” е била отстранена”, каза Борис Бонев, „Спаси София”.  Според специалиста по обществени поръчки адвокат Грета Ганчева такава подмяна е недопустима и представлява грубо нарушение.

 Но промяната на вида на използваните подложки не е по решение на победителя в търга. Повече от месец, след като „Джи Пи Груп” вече е започнала строителните дейности, възложителят Столична община променя изискването за материала.
Според „Спаси София“ двата материала са напълно несравними. Тяхното използване зависи от средата, през която преминават трамвайните трасета. Експертен съвет узаконява смяната на ключовия материал. 29 души от комисията по устройство на територията гласуват да бъде изготвен нов инвестиционен проект. Всичко се случва след приключването на търга и два месеца след началото на строителните дейности.
От инициативата „Спаси София“ искат оставката на зам.-кмета Евгени Крусев. Причината е, че неговият подпис удостоверява всяка промяна в действията на Столичната община.
Снимки: btvnovinite.bg
Още по темата можете да научите на сайта на Спаси София
Още скандали с ремонта на ул. Граф Игнатиев
Гласувайте за тази статия

placeholder