Основни правила при избор на мебели за спалня


Спалното помещение обикновено се използва за приятни неща, като например релаксация, четене, почивка и много други. Спалнята трябва да има докосване на романтика. Тя е огледало на душата и за това всяка мебел в детайл е от значение.

Бюджет

Най – важното нещо, когато купуваме мебели за спалня е те да са изработени от  висококачествени материали. Избора на качествени материали вдига цената на спалните мебели, но всяко скъпо нещо е разумна инвестиция за дълготрайно използване.

Планиране

Внимателно обмислете с колко пространство разполагате. Легло, гардероб и нощни шкафчета може би са достатъчни. За да не претрупвате гардероба, избора на повдигащо легло може да ви освободи  място под него, което да използвате за съхранение.

Стил в спалнята

Преди да изберете елементи за вашата спалня, трябва да помислите за някои основни неща. Какъв е вашият стил, по – модерен или традиционен?  Какво е вашето лично чувство за вкус и красота. Повечето от традиционните спални комплекти са изработени от дърво. В комплекта са включени легло, гардероб, скрин, огледална маса и нощни шкафчета. Въпреки, че дървесината е основен материал с доказана голяма дълготрайност има и комплекти направени от други материали, които също изглеждат добре и са многофункционални. Ако харесвате изчистени линии заложете на модерни спални комплекти. Модерния набор от мебели за спалня има атрактивен и изтънчен облик. Спални комплекти с модерен дизайн включват семпла мебелировка за спалня и легла с нисък профил. Избора на подходящ размер на мебели осигурява повече пространство и подобрява комфорта. Изберете цветове, които ви правят щастливи. Не се страхувайте да изразите себе си и своята идентичност. Използвайте и акценти /маси, столове, табуретки, конзоли/ и др. Ако сте избрали традиционен стил за вашата спалня, мебелите са направени от твърда  дървесина, дъб, махагон и др. Използват се естествени цветове, деликатна украса, издълбани дограми и фини детайли. Широките мебели от тези серии носят на спалнята красив дизайн и усещането, че са предназначени за крал или кралица. Няма по добро чувство, когато това сте вие. Съвременните стилове се отличават с прости  чисти линии, изчистени от ръбове мебели, широк спектър от цветове, дизайни, стилове и материи /кожа, метал, ковано желязо и др./

Легло

Най – общо леглата могат да се класифицират: легла за спални с използване на подматрачното пространство /спални с чекмеджета и с повдигащ механизъм/.

 

 

Според трансформирането им /сгъваеми, походни и падащи легла/. Съхраняват се вертикално и или вътре в гардероба или шкафа. Регулируеми легла  – те са основа на вашия матрак, който има множество секции с панти, между тях. Това позволява леглото да се премества на различни нива, чрез дистанционно, като например да издига главата или краката, докато спите. За хората, които не се чувстват удобно да спят на плоски легла. Избора на подходящ матрак, допълнително ще стимулира усещането за комфорт. Трябва да е съобразен с размера на леглото за предпочитане с пълнеж от естествени материали. Според вида биват твърди, меки, еднолицеви и двулицеви и топ матраци. Двулицевите матраци се използват двустранно според сезона. Избора на горна табла за вашето легло е много важен детайл. Придава завършен характер, елегантност и  декор на спалното легло. Височината и облицовката са по ваш избор, естествено съобразен със стила на леглото. Табла за легло с място за вещи е добро решение. Още едно място за съхранение скрито от погледа.

Гардероб

Изберете своя персонален гардероб, така че да сте сигурни, че получавате гардероб създаден специално за вас според вашите нужди. Обем, затваряне и функционалност. Преценете пространството, имате ли специална ниша или трябва да бъде създадена такава. Как и за какво ще използвате гардероба. Повечето мебелни производители предлагат възможност за проектиране и инсталиране на гардероб с поръчков  дизайн. Те предлагат творчески решения, за спестяване на пространството. Дизайнът включва стилни, добре изработени модули, които дават гъвкавост, добър план за да увеличат максимално свободното пространство и отразят точно вашия стил. Ако все още се нуждаете от допълнително пространство, може да закупите допълнителни рафтове, където може да поставите ваши неща и дрехи. Кутии за съхранение могат да бъдат закупени в случай, че се нуждаете от отделни пространства за съхранение на бельо бижута и др. Това са само отделни гардеробни вложки, за да направите гардероба още по – полезен за вас. Естествено преди да ги закупите уверете се, че има достатъчно място за тях във вашия гардероб. Двойните и тройни гардероби дават възможност за красива гардеробна врата  – огледало.  Модерните гардероби са оборудвани с осветление, както вътрешно, така и външно / прожектори, лунички, LED осветление/.

Свободно стоящи гардероби се предлагат в различни размери, форми и стил. Позволяват  максимално оползотворяване на пространството. Основното им предимството  е, че са мобилни, могат да бъдат премествани на различни места.

Вградени гардероби и гардероби с плъзгащи врати ще позволи да освободите място и да използвате пространството за други мебели. Позволяват заемане на цялата височина на помещението и се проектират съобразно интериора. Възможност да организирате вътрешността им според вашите нужди. Препоръчително е и за двата вида  да ползвате системи с плъзгащи врати. Предоставят допълнителен комфорт, посредством допълнителни елементи. Различни системи за чупене и плъзгане на вратите позволяват плавно затваряне. Вертикално и хоризонтално приложими. Добро решение, свободен достъп до вътрешността, без да се ограничава пространството в стаята при тяхното отваряне. Леки, тихи, подвижни и сигурно затварящи се врати. С едно движение две врати синхронно се отварят или затварят в противоположни посоки.

Скрин

Скрина изпълнява двойна функция за декор и съхранение на спално бельо и дрехи. Ако  възнамерявате да поставите скрин във вашата спалня, направете замервания / дълбочината, височината и ширина/. Уверете се, че ще остане достатъчно място за отваряне на вратичките при положение, че бъде поставен в някой от ъглите на стаята.

Макар да не е фокусна точка все пак е важен елемент във всеки един спален компонент, който добавя красота и служи за съхранение. Лесен път до спално бельо. Изберете неутрален цвят, който не отвлича вниманието от цялостния декор. Дългите скринове се характеризират с големи чекмеджета и огледало отзад. Те заемат много място и са подходящи за просторни спални. Спални където е необходим голям капацитет на съхранение. За по малки спални се препоръчват настолни скринчета с масивен хардуер.

Нощни шкафчета

Не всяка спалня разполага с нощни шкафчета. Но те са удобство и дават лесен достъп до често използвани предмети. Играят ролята на поставка. Върху тях може да поставите нощна лампа, любимо четиво, бижута, козметика и др. Обособени отделно или прикрепени към таблата на леглото, и дори окачени на стената ще ви бъдат от голяма полза.

Осветление

Спалнята не е само място където може да се отпуснете, но също така и да почетете, преоблечете и да гледате телевизия. Настолни лампи осигуряват достатъчно светлина за четене. Предлага се голямо разнообразие, класически стил с шик сянка върху керамична или метална основа. Стенна лампа – монтират се с помощта на странични скоби, абажури и лампиони. Осветление от тавана –  с луксозни полилеи може да се създаде величествен стил, прожектори придават модернистичен стил. Декоративно осветление – за създаване на драматични ефекти, ЛЕД светлини. Осветяват тавана или друг елемент на интериора.

Позволете си най – добрите решения в проектирането на вашата спалня. Поглезете сетивата си, заслужавате го!

Основни правила при избор на мебели за спалня
5 (100%) 1 глас(а)

placeholder