Всичко за ремонта - част I

Откъде да започнем ремонта?


Ремонтът е сложна схема с толкова много съставни части, че често човек може да се загуби и обърка. Дори най-простото нещо, като смяна на врата или дограма, може да доведе до сериозни главоболия, ако не сте добре подготвени. Добре е планирането на ремонт да се случи поне няколко месеца (най-малко) преди да започнете същинската дейност. Така имате достатъчно време да обмислите подробностите и да се застраховате да няма сериозни изненади в процеса, които да ви забавят. Повярвайте, няма нищо по-досадно от това да седиш и да чакаш някоя малка недомислица да се реши.

Ако ви предстои основен ремонт или планувате мащабно прекрояване на дома, то тогава най-добрия съвет, който мога да дам е първо да се свържете с архитект или интериорен дизайнер. В България сме свикнали всичко да знаем и да можем и затова често срещаме недомислици по жилищата на хората. Имате визия в главата си как трябва да се случат нещата, вече визуализирате всичко как ще изглежда – тази стена се избива, става голямо помещение, там ще е дивана, балкона ще остъкля и ще сложа кухненския бокс там, а тук може да направя една стена с гардероби… Да, така започва планирането, но следващата стъпка трябва да е да се консултираме със специалисти, защото на тях това им е работата. Те най-добре могат да кажат дали стената може да се разбие, дали кухненския бокс на остъкления балкон е най-доброто решение или колко място ще спечелите със стена от гардероби.

Интериорните дизайнери и архитекти не са там, за да си налагат мнението и да ви казват как трябва да си правите ремонта, те са там, за да ви кажат кое как е възможно да стане и дали изобщо е възможно. Вие може много да искате нещо, но да има пречки, които не виждате. Професионалистите имат око и ще ви кажат всичко, кухните не са единственото място, което се нуждае от планиране. Даже не е необходимо да работите продължително с тях, достатъчно е да ги викнете за консултация.

Ето един пример, който може да изненада някои от вас: контактите. Звучи много тривиално, но всъщност е доста сериозен въпрос „Къде да сложим контактите?“. В колко къщи сте влизали и контактът е забит зад библиотека или диван, или е много високо, или изобщо не е предвиден? Когато трябваше да избирам местата за контактите у нас,  пренебрегнах въпроса тотално. Реших, че това сега ми е най-малката грижа, защото правих плануването в крачка с ремонта. Накрая, така станаха нещата, че там, където ми трябваше контакт – нямаше, така цялата къща се опаса в кабели и разклонители, които на места даже минаваха под вратите. Глупаво е, знам, но е често срещана грешка, доколкото разбрах от майстори.

В една от стаите беше особено ужасно. Единият от контактите буквално беше зад възглавницата, на която спя и след едно леко разместване, нещата вече бяха нетърпими. Викнах интериорен дизайнер и сякаш се случи чудо. На жената й трябваха 5 минути, за да измисли това, което аз за 2 години не успях. Всичко подреди, нагласи, размести, реши проблемите с контакти, ключове, място и гардероби. Сякаш голям камък пада от гърба ми.

Цените по различните фирми за интериорен дизайн варират, но би трябвало да са около 50-70 лева за консултация. При ваше желание могат да направят и 3D модел как би изглеждал домът ви след промените, така че да визуализирате всичко по-лесно и да видите как ще ви харесва най-много. Живеем в 21 век, възползвайте се 🙂

Аз лично и екипът на „1към1 в строителството“ горещо препоръчваме да дадете шанс на професионалистите. Само тогава ще разберете за колко много неща не сте се сетили и колко по-добре може да бъде свършена работата.

След като имате идеите, консултирали сте се, знаете какво следва и как ще стане, тогава е време за планът. Планът е нещо условно, но е добре да го имате, за да изчислите приблизителното технологично време за извършване на ремонта. Също така е добре да го имате, за да не се налага да го правите в крачка. Това е най-лошият вариант. По-добре е да го имате и да нанасяте промени, да сменяте решения, дори и срокове, отколкото да си кажете „То, така или иначе, всичко е условно, защо да се занимавам сега?“.

Имате идеи и план – време е за смятане! Когато вече всичко е ясно, може да сметнете и приблизителната сума колко ще излезе желания от вас ремонт. С тази цел очаквайте серия от материали, в които ще ви информираме за приблизителните цени на майсторски услуги. Като имате план, цени за услуги и знаете какви материали сте избрали, сметката ви ще се доближи много повече до реалността. Изненадите са хубаво нещо, но не и когато се отнасят до неща като строителство и финанси 😉

Автор: Лина Георгиева

Още по темата:

Защо да наемем интериорен дизайнер

research symptoms