Откриха първата по рода си зона за сътрудничество в селското стопанство


Заместник-кметът на Община Пловдив Розалин Петков и кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров бяха сред гостите на церемонията за откриването на първата демонстрационна зона на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) в Аграрния университет.  Част от нея е и демонстрационен център за обучение на студенти, които ще имат възможност да сключват реални сделки с Китай.

Лентата прерязаха министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов , ректорът проф. Христина Янчева и директорът на центъра Васил Гелев.

Демонстрационната зона беше договорена при срещата на премиера Бойко Борисов с китайския му колега Ли Къцян през миналата година. След седмици предстои такава да бъде открита и на площ от 17 000 дка на територията на кооперация “Единство” до Пловдив, информират от МЗХГ.

Пред присъстващите министър Порожанов подчерта важността на стратегията за  цифровизация в земеделието. „По света има стопанства, които се управляват от мобилните телефони. Ако изостанем в цифровизацията, ще изостанем и в конкурентоспособноста на земеделието ни”, заяви той и припомни, че с активната роля на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ, България е пионер в земеделието и вече имаме изградени логистични центрове в азиатската страна.

research symptoms