Паметникът на 1-ви и 6-ти пехотен полк се връща на мястото си


Военният паметник на 1-ви и 6-ти пехотни полкове ще бъде върнат на мястото си, в пространството на НДК. На неговото място в момента се намира паметникът „1300 години България“, който ще бъде демонтиран. Предложението за възстановяване на военния паметник е на инициативен комитет от военно-патриотични организации и е одобрено от Столичния общински съвет. Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че ще бъде обявен конкурс за възстановяване на паметника на двата военни полка, който е знаков за столицата.

Тя обясни, че след като бъде демонтиран паметникът „1300 години България“ и бъде обезопасено пространството около него, на мястото си ще бъде върнат един от най-важните елементи на военния паметник – лъвът, който е бил в центъра на разрушения мемориал. Лъвът в момента се съхранява в Националния военноисторически музей. Зам.-кметът на София Тодор Чобанов обясни, че фигурата на лъва е в сравнително добро състояние, водещи специалисти ще я изследват и ще извършат допълнителни консервационни дейности. Той обясни, че лъвът ще бъде върнат на автентичното си място, където се е издигал в годините – в центъра на паметника на 1-ви и 6-ти пехотни полкове, който е бил най-важният войнишки паметник в България.

Тодор Чобанов посочи, че се подготвя заданието за възстановяване на паметника и на този етап няма как да се даде точен срок за конкурса, заради многото стъпки в процедурата, които не зависят само от СО. Зам.-кметът поясни, че за съжаление физическата основа, върху която са били положени плочите на войнишкия паметник е разрушена, голяма част от тях съществуват, но при самото демонтиране са сериозно пострадали. Той коментира, че чрез конкурса ще се търси най-доброто и убедително решение за възстановяване на паметта на загиналите.
По повод демонтирането на паметника „1300 години България“, което предизвика обществени дискусии, Йорданка Фандъкова заяви, че нейна кауза е възстановяването и опазването на паметници. Кметът даде примери с възстановяването на Алеята на бележитите българи в Борисовата градина, Руски паметник, Докторския паметник, паметника на цар Освободител, орлите на Орлов мост и Лъвов мост. Тя уточни, че паметникът „1300 години България“ е в състояние, в което е напълно невъзможно да бъде възстановен. По думите й моментът за реставрацията му отдавна е отминал. Във връзка с обществените реакции за демонтирането на паметника Йорданка Фандъкова коментира, че няма информация да е имало предложение на инициативен комитет за възстановяването му. Кметът обясни, че демонтажът се извършва под ръководството на експерти от Музея за история на София. Срокът за демонтаж на паметника е около месец и половина.

Първоначалната идея е била конструкциите от паметника да бъдат съхранявани в Музея за история на София, но тъй като там няма достатъчно място, те ще се съхраняват в Националния исторически музей. Йорданка Фандъкова припомни, че дефектите в конструкцията на паметника „1300 години България“ се появяват няколко години след неговото изграждане и за това свидетелстват доклади на тогавашния директор на НДК. Тя поясни, че решението за демонтаж на паметника е отпреди години и се отнася конкретно за фигурите и опасната конструкция. По думите й в случай, че някой пожелае да възстановява паметника, той първо трябва да бъде отстранен и след това възстановен.

Източник: Агенция Фокус

Паметникът на 1-ви и 6-ти пехотен полк се връща на мястото си
Гласувайте за тази статия

placeholder