Парк против наводнения


В Ню Йорк измислиха нов начин за справяне с наводненията и придошлите води – чрез лендскейпинг на парк, който да се справя с такива проблеми. „Преди десет години, когато започнахме този проект, диаграмите бяха много противоречиви“, казва Майкъл Манфред от Weiss / Manfredi. „Идеите бяха радикални“, споделя той. Първата фаза на парка е завършена и той е отворен за обществеността.

Мястото е създадено с помощта на купища земна маса, изровена от тунелите в града. Тя е насипана на стръмни купчини, които се изливат по периметъра на реката. Губернаторът Марио Куомо определя района за парк още през 90-те години и в сътрудничество с инженерната фирма ARUP, дизайнерският екип на SWA / Balsley и Weiss / Manfredi, предлага своето решение за архитектурен-инфраструктурен-ландшафтен хибрид. Теренът на парка е достатъчно нисък, за да се напълни с вода поне два пъти дневно по време на приливите, включен е и нов полуостров от изолирана паркова площ и освежен плаж.

Този проект може да служи за пример, защото решението е взето в дългосрочен план, а не за конкретно наводнение само. Екипът на Hunter’s Point South Park е един от първите, участващи в дискусията за устойчивост предлагайки издигнат речен бряг, за да защити 1,5 акра нови влажни зони, които абсорбират и бавно изпускат дъждовна вода. Идеята е земните условия в района да могат да бъдат на 100% контролируеми и да се използват ресурсите на природата за преодоляване на кризи.

Други иновативни характеристики на фаза две от проекта включват  запълване на полуострова с дървета, който става остров по време на прилив, и широка платформа, която осигурява 360-градусови изгледи към Бруклин, Манхатън и Куинс.

Първата фаза от проекта бе завършена през 2013 г. – водачите на превозни средства по вода могат да използват мястото за пристан,  феновете на архитектурата виждат земята като възможност за бъдещата обществена библиотека. След неуспешна оферта за Олимпийското селище през 2012 г., Ню Йорк реши да се ангажира отново с парка за втора фаза, към която е включен и проект за 2 000 достъпни жилища. Много пластовата инфраструктура на обекта ще предпази район, който преди е бил изложен на наводнения.

Източник: Architectural Digest

Парк против наводнения
Гласувайте за тази статия

placeholder