Парковете на бъдещето са тук


 

С дръзкия си дизайн те успяват да разширят границите на въображението ни как би могъл да изглежда един публичен парк.

 

Обществените паркове, особено в натоварената градска среда, са неизменно важна част за местните жители. Проблемът,  пред който са изправени е липсата на достатъчно пространство за създаването им. В резултат архитекти и урбанисти са принудени да си представят невъобразимото към момента – нови начини зелените части да съумяват да бъдат част от гъсто населени градове.

Една нюйоркска фирма успява да издигне тази идея до нови висоти. Буквално. Ангажирани от турска компания, занимаваща се с проекти по развитието, американските архитекти трябва да проектират парк в Истанбул – град, който не разполага с много зелени площи. Концепцията е базирана на издигнати над земята пътеки, опасващи стволовете и короните на дърветата.

 

 

Проектът обединява няколко различни зони, северно от оживения център на Истанбул, които не биха могли да бъдат съчетани в подобно преживяване, посредством традиционната паркова организация на пространството. На първо място е площ, уподобяваща тревен площад, на който посетителите биха могли да се събират, сядат, лежат на морава, подобно на познатият ни парк. От там се открива следващият сегмент „The Loop“(лупинг), където посетителите могат да се насладят на поредица от люлки и хамаци, разположени над  парковия „под“. „The Chords“ (струните), друга област над земята, приканва хората да обикалят по пешеходна пътека, която прави маневрени завои около стволовете на дърветата, даваща на парка онзи уникален почерк, който го отличава от всеки друг парк в света.

 

 

„Първоначалната идея беше да се даде възможност за досег с природата, какъвто досега не сме могли да имаме.“, казва ръководителят на проекта.“ Високите пътеки създават нови опции за интеракция с дърветата в други измерения“.

 

 

Източник: architecturaldigest.com

Парковете на бъдещето са тук
5 (100%) 1 глас(а)