Първият плаващ град ще се появи през 2020 г. (видео)


Концепцията за плаващи градове може да звучи като нещо от научно фантастичен роман, но скоро ще се превърне в реалност и то по-точно, до 2020 г. Институтът Seasteading, неправителствена организация със седалище в Сан Франциско, развива тази идея от основаването на организацията през 2008 г. Тя постигна споразумение с правителството на Френска Полинезия да започне тестове във водите им.

„Ако можехте да имате плаващ град, това щеше да бъде основата на нова държава“, заяви пред „Ню Йорк Таймс“ президентът на института Seasteading Joe Quirk. „Можем да създадем огромно разнообразие от правителства за огромно разнообразие от хора“. Въпросната общност трябва да се състои от около дузина структури, включително домове, хотели, офиси и ресторанти.

Инженерите и архитектите вече са посетили мястото, където трябва да се появи проектът. Основната цел на идеята е да „освободи човечеството от политици“ и да „пренапише правилата, които управляват обществото“.

Quirk твърди, че изграждането на този утопичен град ще струва около 167 милиона долара. Институтът за селектиране вече е получил финансиране от фондация на собственика на PayPal Peter Thiel, но за следващата фаза на проекта институтът се надява да проведе алтернативно набиране на средства, като биткойните, които увеличават парите чрез създаване и продажба на виртуална валута.

 

Източник: Bored Panda

Първият плаващ град ще се появи през 2020 г. (видео)
5 (100%) 1 глас(а)

placeholder