Първият жп аудиотур у нас привлича туристи


За първи път у нас работи железопътен аудио тур, който описва маршрута на родопската теснолинейка, свързваща областите Пазарджик и Благоевград. Турът включва 23 точки. Всеки потребители на приложението може да се наслади на историите по маршрута, обясни за „Хоризонт“ Анатоли Костов, създател на аудиотура.

Маршрутът започва от гара Септември и завършва в Добринище и минава през различни живописни селца и малки гари, както и през най-високата гара на Балканите – Аврамово, която се намира на 1267 м надморска височина. Приложението се нарича Easy Travel. Българският глас е на дългогодишния озвучител на влак „Родопи“ Светла Матеева. Турът е преведен и на руски и английски. Посетителите могат да слушат беседата като сканират QR кода от плакатите във влаковете.

Родопската теснолинейка е наричана „алпийската на Балканите“, защото минава през различни надморски височини, поясни Костов. По думите му, у нас много места остават незабелязани от пътуващите с държавната ни железница, а платформата Easy Travel позволява този тип популяризиране на туристически обекти.

„Много ще е приятно да сложиш слушалките и заедно с тракането на влака да слушаш приятен глас, който ти разказва за дадена дестинация или точка“, каза още Анатоли Костов.

Агенция КРОСС

Първият жп аудиотур у нас привлича туристи
Гласувайте за тази статия

placeholder